Fascisten herdenken leider Arnold Meijer op begraafplaats in Oisterwijk

1 september 2016 om 13:25
nl
Leden van actiegroep Zwart Front hebben woensdag op de begraafplaats aan de Terbughtweg hun oprichter Arnold Meijer herdacht. Ze hebben een vlag gelegd op de plek waar het geruimde graf van Meijer was.
Profielfoto van de Vries Jan
Geschreven door
de Vries Jan

Zwart Front noemt zichzelf de enige beweging in Nederland die uitgesproken fascistisch is. Het graf van oprichter Arnold Meijer werd geruimd omdat zijn familie de grafrechten niet meer wil betalen. Volgens Zwart Front heeft "de kerk het graf stiekem geruimd omdat zij niet willen dat de plek een bedevaartsoord voor fascisten zou worden en om de eigen 'foute' geschiedenis snel weg te moffelen".
Volgens Zwart Front is Meijer nooit herdacht toen het graf er nog was. Nu dat graf is geruimd zal de beweging elk jaar terug komen om Meijer "op passende wijze te eren".
Geen nationaalsocialistArnold Meijer werd in 1905 in Oisterwijk geboren. Hij overleed in 1965. Hij staat bekend als een fascistische politicus. Hij was in de jaren dertig van de vorige eeuw propagandaleider van de Algemeene Nederlandsche Fascisten Bond en oprichter van Zwart Front. Hij voelde zich vooral aangetrokken tot het Italiaanse fascisme, niet tot het nationaalsocialisme. Meijer bekritiseerde in een brief aan Hitler de jodenvervolging in Duitsland.
RosepLater veranderde hij de naam Zwart Front in Nationaal Front. Die organisatie werd door de Duitsers verboden. De leden wilden wel mee strijden tegen Rusland, maar weigerden een eed te zweren op Hitler. Na de bevrijding in 1945 werd Meijer opgepakt. Hij werd in 1948 vrij gelaten. Later keerde hij terug naar zijn geboorteplaats Oisterwijk waar hij bungalowpark de Rosep stichtte. Vanaf dat moment was hij niet meer politiek actief.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.