Video

Een van Brabants mooiste musea krijgt er nog meer ruimte bij

1 september 2016 om 22:13
nl
1200 vierkante meter extra. Daar komt de uitbreiding op neer van museum De Pont in Tilburg die zaterdag wordt geopend. Het museum voor hedendaagse kunst krijgt er een grote zaal bij en ook een volwassen museumcafé (met terras in de tuin).
Profielfoto van Windhorst Peter Pim
Geschreven door
Windhorst Peter Pim

De Pont is een van de gewaardeerde musea in Nederland. De grote open ruimtes in de oude textielfabriek spelen een rol in die waardering, net als het prachtige daglicht in De Pont dat bijna alle kunst liefdevol omhelst.
Kunst die het daglicht niet kan velen In de nieuwe museumzaal is van zulk licht geen sprake. De zaal is bedoeld voor kunst "die het daglicht niet kan velen", zoals directeur Hendrik Driessen het uitdrukt. Foto's, videokunst, films en tekeningen hebben vaak baat bij wat gedempt licht en daar is de nieuwe zaal helemaal op afgestemd. Geen daglicht! Er is een raam, met uitzicht op de tuin van het museum, maar dat is voorzien van een speciale folie.
De nieuwe zaal wordt vanaf zaterdag ingewijd met indrukwekkende projecties van de Belg David Claerbout.
MiljoenenklusAan de uitbreiding van het museum is een jaar gebouwd. De Pont is een museum dat draait zonder subsidie; directeur Hendrik Driessen hoeft wat de financiën betreft alleen verantwoording af te leggen aan zijn bestuur. Over de kosten van de verbouwing houdt hij zijn lippen op elkaar maar het is duidelijk dat je al gauw over miljoenen praat.
De zogenaamde 'follies' langs de straat veranderden dit jaar al het buitenaanzicht van het museum. De uitbreiding die zaterdag wordt geopend valt van buiten wat minder op maar geeft De Pont binnen veel extra ruimte. De entree is royaler, er is plek voor een museumwinkel, het museumcafé is veel groter en de vroeger wat verstopte tuin krijgt nu alle aandacht.
Een knapperend haardvuur Aan die tuin grenst nu een foyer met daarin zelfs een knapperend haardvuur. En misschien komt het daardoor dat Hendrik Driessen op de vraag zijn nieuwe museum te omschrijven, antwoordt met "het gezelligste museum van Nederland".

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.