Video

Politieagent niet vervolgd voor doodschieten Rupert Lodovica in Eindhoven

2 september 2016 om 13:07
nl
De politieagent die op 12 maart de 41-jarige Rupert Lodovica in Eindhoven neerschoot, wordt hiervoor niet vervolgd. Dit heeft justitie vrijdag bekendgemaakt. Het slachtoffer uit Oss overleed op 16 maart aan de gevolgen van de schietpartij. Volgens justitie heeft de betrokken politieman geschoten uit noodweer.
Profielfoto van Kagie Sandra
Geschreven door
Kagie Sandra

Op de bewuste zaterdag werd de 41-jarige Ossenaar van Antilliaanse afkomst na een melding van huiselijk geweld op straat geraakt door twee politiekogels: één doorboorde zijn lever, de ander miste zijn hart op een haar na. Vier dagen later overleed hij in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven.
LEES OOK: Rupert L. door twee kogels geraakt: één doorboorde zijn lever, ander zit nog vast in luchtwegen
Twee agenten, een man en vrouw, kwamen af op de melding van huiselijk geweld in de Wassenaarstraat in Eindhoven. Lodovica liep op straat met een fles wijn in zijn hand, ook vermoedden de agenten dat hij een scherp voorwerp in zijn hand had. Dit bleek later niet zo te zijn.
Bleef zich verzettenUit onderzoek door de Rijksrecherche is volgens justitie gebleken dat het slachtoffer niet reageerde toen de agenten riepen dat hij zijn wapen moest laten vallen. En ook niet toen er pepperspray en de wapenstok werden gebruikt.
Een van de agenten schopte de man tegen zijn hoofd, maar hij bleef zich volgens justitie verzetten. Toen Lodovica de agente vol in haar gezicht sloeg waardoor zij neerviel, trok haar collega zijn wapen. Hij riep naar Lodovica, maar die reageerde niet. Vervolgens schoot de agent twee keer gericht op het bovenlijf van Lodovica. De agent kon op dat moment volgens justitie terecht vrezen voor het leven van zijn collega.
Er doken beelden opVan de schietpartij doken nog dezelfde avond beelden op die werden gemaakt door een buurtbewoner:[YouTube:body:https://youtu.be/ysXgPcxLCd4]
LEES OOK: ‘Hij schoot gewoon!’ Beelden tonen hoe Rupert L. woest op agenten afstormt en wordt neergeschoten
Het slachtoffer was een bekende van de politie. Zijn naam dook op in veel strafdossiers, zo bleek snel na de schietpartij. Hij werd onder meer veroordeeld omdat hij een agent bedreigd en mishandeld had en voor winkeldiefstal.

Familie wil wel vervolgingMark Nillesen, advocaat van de nabestaanden van Rupert Lodovica, laat vrijdagmiddag weten dat de familie hoopt dat de agent toch vervolgd wordt. "Ze vinden dat de agent te ver is gegaan", zegt hij. Nillesen dient daarom via een artikel 12-procedure een klacht in bij het hof over de beslissing van justitie om de agent niet te vervolgen.
De belangrijkste vraag die de familie volgens de advocaat heeft, is 'of de agent schoot om te doden of om zijn collega te ontzetten'. Ook willen ze graag het onderzoeksdossier inzien zodat ze alsnog antwoord krijgen op hun vragen.  

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.