Video

Tilburg Ten Miles hoopt op toptijd vrouwen: 'Gebrselassie mag nog even in de boeken blijven staan'

2 september 2016 om 20:51
nl
Vrijdagavond is er al de Spoorzone Trail Run, Zaterdag de TTM-wandeltocht, maar het hoogtepunt van het sportieve weekend in Tilburg is natuurlijk zondag. Met loopjes voor groot en klein en natuurlijk de 10 kilometer en de 10 Engelse mijlen. Zo'n 11.000 lopers zullen in Tilburg actief zijn. Variërend van beginnende recreanten tot wereldtoppers.
Profielfoto van Post Paul
Geschreven door
Post Paul

De 29e editie van de TTM is vooral supersterk bezet op de 10 kilometer bij de vrouwen. Jurrie van der Velden, die het topdeelnemersveld heeft samengesteld, denkt dat er weer onder de 31 minuten gelopen gaat worden. Internationaal is dat opzienbarend, maar in Tilburg zou dat voor de zesde achtereenvolgende keer zijn. Bij geen wedstrijd ter wereld is dat ooit gebeurd.
Liever geen regenVan der Velden: "We hebben vier vrouwen die dat kunnen. Florence Kiplagat, Alice Aproten en Gladys Chesir uit Kenia en de Ethiopische Netsanet Gudeta. Als die goed zijn kan het wel eens richting parcoursrecord gaan."
Veel zal ook afhangen van het weer. Voor zondag wordt regen verwacht en daar gaan de meesten niet sneller van lopen. Zeker lopers uit Kenia en Ethiopie houden daar volgens Van der Velden niet van.
Parcours- én wereldrecordBij de 10 Engelse mijlen zijn er ook lopers die het parcoursrecord willen aanvallen. Maar dat zou echt opzienbarend zijn, want dat record staat al tien jaar op naam van Haile Gebrselassie. De Ethiopier liep toen al het wereldrecord op deze afstand in 44,25.
De TTM is trots met die naam in de boeken en daarom is de wil om dat record aan te vallen wellicht wat minder urgent.
Beste lange afstandsloper ooit"Het is een beetje dubbel. Hij is de beste langeafstandsloper ooit. Zijn record staat zó scherp. Een paar lopers zijn al weleens dichtbij gekomen, maar ze komen er gewoon niet aan. Het is een flinke kluif en ik denk nog niet haalbaar", aldus Van der Velden.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!