Hilversumse dichter Halbo Kool voor de tweede keer begraven in Esbeek

2 september 2016 om 22:00
nl
Dichter Halbo Kool is vrijdag in Esbeek begraven ... voor de tweede keer. Kool is in 1968 in Hilversum overleden. Zijn graf daar dreigde geruimd te worden. Kool heeft nu voor eeuwig een speciaal plaatsje gekregen op natuurbegraafplaats De Utrecht in Esbeek.
Profielfoto van Windhorst Peter Pim
Geschreven door
Windhorst Peter Pim

De herbegraving is een initiatief van de stichting Gerard Keller. Die probeert graven van schrijvers en dichters waar mogelijk in stand te houden als teken van waardering voor hun werk. Als dat niet lukt omdat niemand de grafrechten meer betaalt, kan de stichting nu voor een herbegraving terecht op natuurbegraafplaats De Utrecht bij Esbeek.
KunstrijkEen speciaal voor schrijvers en kunstenaars ingericht deel van de begraafplaats heet daar nu Erebegraafplaats Kunstrijk.
Met de herbegraving van Halbo Kool is natuurbegraafplaats De Utrecht vrijdagmiddag officieel in gebruik genomen. Op De Utrecht worden overledenen, en dat hoeven dus niet persé schrijvers of kunstenaars te zijn, in de natuur begraven. De graven daar worden niet meer geruimd. De bedoeling is dat het lichaam in de loop der tijd door de natuur wordt opgenomen, net als de houten schijf met de naam van de overledene die als enige markering van het graf wordt gebruikt.
GPSDat idee leek enige tijd een probleem voor de stichting Gerard Keller, die juist probeert een graf in stand te houden zodat mensen het ook nog kunnen bezoeken. De grafmonumenten van schrijvers en dichters kunnen ook niet mee naar De Utrecht. Met behulp van GPS kan de plaats van het graf wel worden vastgelegd; ook is de bedoeling dat er een informatiebord komt met de namen van de overleden schrijvers en kunstenaars.
Hoeveel schrijvers er nog naar De Utrecht komen, is nog onbekend. De stichting Gerard Keller heeft een systeem opgezet waarbij begraafplaatsen waarschuwen als het graf van een schrijver of dichter geruimd dreigt te worden.
Een wonderkind van vijftigHilversummer Halbo Kool werd in zijn jonge jaren gezien als veelbelovend. Het was een belofte die hij - mede door de Tweede Wereldoorlog - nooit helemaal waar heeft kunnen maken. Boudewijn de Groot baseerde er zijn nummer 'Een wonderkind van Vijftig' op. Kool was mede oprichter van de literaire uitgeverij De Bezige Bij.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.