Ruim de helft van leraren TU/e en Tilburg University is niet gekwalificeerd

5 september 2016 om 08:04
nl
Meer dan de helft van de docenten aan de Technische Universiteit in Eindhoven en aan de Tilburg University beschikt niet over de Basis Kwalificatie Onderwijs, een keurmerk dat de bekwaamheid van docenten moet aantonen. Dat blijkt uit onderzoek van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO).
Profielfoto van Jolien van de Griendt
Geschreven door
Jolien van de Griendt

De TU/e heeft daarmee de slechtste score (52,9 procent niet gekwalificeerd) van alle universiteiten in Nederland. Tilburg University staat ook in de top-3 van universiteiten met de minste gekwalificeerde docenten (51,6 procent).
Het gaat om een certificaat dat docenten op de universiteit sinds 2008 in principe moeten hebben. Docenten krijgen twee jaar de tijd om hun BKO te halen. Overigens zijn er ook onderzoekers die al jaren lesgeven, maar het certificaat (nog) niet hebben. Het gaat dus niet alleen om net afgestudeerde docenten.
Wel opleiding voor basisschoolHet ISO vindt dat het echt beter moet. “Een student moet ervan op aan kunnen dat de docent voor de klas gekwalificeerd is. Om les te geven op de basisschool is vier jaar scholing vereist, terwijl op universiteiten docenten zonder enige opleiding tot lesgeven voor de klas staan.”
De cijfers zijn gebaseerd op de jaarverslagen van universiteiten. In werkelijkheid is het probleem volgens het ISO nog groter. “Er staan namelijk ook veel promovendi en student-assistenten voor de klas. Bij die groep ligt het percentage met een BKO naar verwachting nog veel lager”, stelt ISO-voorzitter Jan Sinnige.
Probleem bekendBarend Pelgrim, woordvoerder van de TU/e, erkent het probleem rondom de BKO's. "Die cijfers kloppen. We zijn later begonnen met het verstrekken van die certificatie, bovendien hanteren we de normen erg streng. Dat betekent dat onze docenten niet zomaar een BKO kunnen halen."
Pelgrim is van mening dat het niveau van onderwijs op de Eindhovense universiteit ondanks het ontbreken van de certificaten goed is. "Alle afspraken die we met de minister hebben over prestaties komen we na. Ook de waarderingscijfers van de studenten zijn goed." Alle docenten die kans willen maken op een promotie of vaste aanstelling zijn al verplicht om hun BKO te halen. "Voor alle andere docenten willen wij dat ook, omdat we de waarde van dat certificaat inzien. We zijn bezig aan een inhaalslag, maar het wordt een traject van de lange adem" besluit Pelgrim.
'Serieuze maatregelen nodig'Volgens Sinnige is zeventig procent van de studenten van universiteiten tevreden over docenten. Op hogescholen zou dit met zestig procent nog lager zijn. "Er zijn serieuze maatregelen nodig om de kwaliteit van docenten voor eens en voor altijd op orde te krijgen."
De BKO is echter niet verplicht, Nederlandse universiteiten ondertekenden in 2008 een overeenkomst met de intentie dat in ieder geval alle nieuwe docenten het certificaat zouden halen. De BKO maakt wel onderdeel uit van de prestatieafspraken die het Ministerie van Onderwijs in 2012 met de universiteiten maakte.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.