Limburg zit in de maag met half-Brabantse inzending carnavalswedstrijd

5 september 2016 om 14:04 • Aangepast 21 november 2020 om 07:53
nl
Opwinding in Limburg: Leon Vugts, een geboren Brabander maar wonend in Limburg, wil meedoen aan een carnavalsliedjesconcours. Dat is volgens de Limburgers nog niet zo’n probleem, maar wel het feit dat zijn liedje half-Brabants is.
Profielfoto van Nelissen Saskia
Geschreven door
Nelissen Saskia

“Een vastelaovesleedje met coupletten in het Brabants, maar een refrein in het Hertens. Kan dat meedoen aan het Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer?”, vraagt de Limburgse omroep L1 zich maandag af.
‘Ook Brabants in Limburg’De deelname met het half-Brabantse lied ‘Half um Half’ zorgt voor veel discussie. Want een Limburgs carnavalsnummer hoort toch gewoon in het Limburg gezongen te worden?
'Onzin', zegt Leon Vugts. Hij woont al een aantal jaren in Limburg en snapt de opwinding niet helemaal. “Ik woon in het dorpje Herten, vlakbij Roermond. Onder mij wordt inderdaad Limburgs gesproken, maar mensen die wonen in Noord-Limburg, praten ook veel Brabants”, vertelt hij. “Ik heb dus gewoon een combi-lied gemaakt.”

Wachten op privacy instellingen...

Gastvrij Limburg?“Toen ik in Limburg kwam wonen dacht ik dat iedereen erg gastvrij was. Je ziet de reclames over Limburg: 'Het gastvrije zuiden met mooie heuvels dat nieuwe mensen wil aantrekken'. Maar als je dan komt en echt mee wil doen, is dat toch niet oké.”
Ook staat volgens Vugts nergens in het regelement van het ‘Konkoer’ dat er ook echt Limburgs gezongen moet worden. “Bovendien zegt mijn liedje niets slechts over Limburg, sterker nog: het gaat er juist over dat het carnaval hier zo mooi is. En met het Brabantse gedeelte erin kan iedereen meezingen.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.