Justitie wilde wel Thais onderzoek naar Johan van Laarhoven, 'maar geen veroordeling'

5 september 2016 om 16:38
nl
Nederland heeft Thailand gevraagd om een strafrechtelijk onderzoek te starten naar de Tilburgse coffeeshopbaas Johan van Laarhoven. Maar het doel was niet om Van Laarhoven in Thailand veroordeeld te krijgen. Dat zegt de verbindingsofficier van de politie Ben Olde Engberink bij de rechtbank in Den Haag, waar hij is opgeroepen als getuige in de zaak.
Profielfoto van Dirk Verhoeven
Geschreven door
Dirk Verhoeven

Engberink deed zelf in Bangkok het verzoek bij de Thaise autoriteiten. Volgens hem was dat een 'papieren kwestie'.
Hoeveel geld van Van Laarhoven?Volgens Engberink deed Nederland een rechtshulpverzoek aan Thailand om in kaart te kunnen brengen hoeveel vermogen Van Laarhoven in Thailand had en of dat in beslag kon worden genomen. De Thaise autoriteiten lieten weten dat er meer mogelijk zou zijn als ze een strafrechtelijk onderzoek zouden starten naar Van Laarhoven, maar dan zou Nederland daarvoor wel een verzoek moest doen. Daarom stuurde Nederland een brief met het verzoek voor een strafrechtelijk onderzoek.
Johan van Laarhoven zit vast in Thailand en is daar vorig jaar veroordeeld tot 103 jaar gevangenisstraf, wat in de praktijk twintig jaar betekent. Hij kreeg de straf voor het witwassen van geld dat hij in Nederland verdiende met de verkoop van hasj en wiet. In Nederland is er al jaren een groot onderzoek bezig naar van Laarhoven, maar is hij hiervoor niet veroordeeld. In Thailand dus wel.
'Schuld van justitie'Volgens de advocaten van Van Laarhoven is dit de schuld van justitie. Het OM zouden geprobeerd hebben om van Laarhoven veroordeeld te krijgen voor iets wat in Nederland niet lukte. Dat zouden ze gedaan hebben door informatie te verstrekken over het onderzoek. Maar ze zouden niet goed genoeg hebben uitgelegd hoe het Nederlandse gedoogbeleid in elkaar zit. Ze zouden niet duidelijk hebben gemaakt dat van Laarhoven gewoon een vergunning had voor zijn coffeeshops en dat hij gewoon belasting betaalde.
Om meer duidelijk te krijgen over de rol die Nederland heeft gespeeld bij de vervolging van de coffeeshophouder in Thailand, worden deze week politiefunctionarissen die bij het onderzoek betrokken waren onder ede gehoord. Verbindingsofficier van de politie Ben Olde Engberink is de eerste die aan de tand wordt gevoeld.
Niet stilgestaan bij gevolgen“Heeft u er dan niet over nagedacht wat dit verzoek zou kunnen betekenen voor Van Laarhoven en zijn vrouw?",  vraagt advocaat Sidney Smeets. "Hierdoor zijn zitten ze nu vast in Thailand.”  Engberink zegt dat hij hier niet bij stil heeft gestaan. “We hebben niet besproken wat de gevolgen zouden kunnen zijn. Ik was in de veronderstelling dat het alleen was voor het bespoedigen van het rechtshulpverzoek.”
Deze week worden nog meer getuigen gehoord, waaronder de omstreden officier van justitie Lucas van Delft.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.