Rijksmiljoenen voor internationaal onderwijs, pleidooi voor één universiteit Zuid-Nederland

5 september 2016 om 18:25 • Aangepast 21 november 2020 om 07:52
nl
Het kabinet overweegt serieus om een gemeente als Eindhoven structureel financieel meer te ondersteunen. Ze wil zo beter rekening houden met het economische belang van deze stad voor ons land. Minister Henk Kamp van Economische Zaken zei dit maandagmiddag tijdens de opening van het Academisch Jaar op de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e).
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Hij maakte ook bekend dat Eindhoven en omgeving zeven miljoen euro krijgt om het internationaal onderwijs in deze Brainportregio verder te ontwikkelen.  
Nog geen vast bedragKamp zei dat het kabinet de verdeelsleutel van het Gemeentefonds gaat onderzoeken. Nu krijgen alleen Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht een vast bedrag voor hun bijdrage aan de Nederlandse economie.
Eindhoven ontvangt nu geen vast extra vast bedrag uit het fonds, een doorn in het oog van onder anderen Rob van Gijzel, die dinsdag afscheid neemt als burgemeester van de gemeente Eindhoven.
'Innovatieve omgeving'Kamp: "De regio Eindhoven is een stimulerende, innovatieve omgeving voor talent vanuit de hele wereld. Daar hoort een internationaal aantrekkelijk vestigingsklimaat bij, met goede voorzieningen zoals internationaal onderwijs."
In zijn toespraak deed Kamp ook een beroep op de provincie Noord-Brabant. De bewindsman vindt dat de provincie moet bijdragen aan een verdere verbetering van het internationaal onderwijs en het vestigingsklimaat voor bedrijven in Brabant.
Veel geld naar Internationale School  Kamp legde uit dat de zeven miljoen naar de Internationale School in Eindhoven gaat. Daar komt dit ‘extraatje’ zeer gelegen, omdat er zich veel meer leerlingen hebben aangemeld dan jaren geleden was voorspeld. De school had al een lening van zeven miljoen aangevraagd, dat bedrag wordt haar nu 'geschonken'.
Overigens kan de TU/e ook wel wat financiële steun gebruiken, zo liet rector magnificus Frank Baaijens weten tijdens zijn betoog.

Dijsselbloem: 'Onderwijs belangrijk'Was Kamp in Eindhoven; minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën was te gast bij de opening van het nieuwe collegejaar op de Tilburg University. Ook hij benadrukte het belang van onderwijs, banen en innovatie.
Dijsselbloem kondigde net als Kamp aan dat het rijk zeven miljoen extra uittrekt voor internationalisering van het onderwijs in Eindhoven en directe omgeving.  


'Eén universiteit voor Zuid-Nederland'  Koen Becking, bestuursvoorzitter van de Tilburg University, zei in zijn toespraak dat Zuid-Nederland één nieuwe universiteit met internationale allure krijgen. De universiteiten van Eindhoven, Tilburg en Maastricht zouden hierin nauwer moeten gaan samenwerken.
De Tilburg University en de TU/e hebben samen al aan de basis gestaan van de Jheronimus Bosch of Academy of Data Science in Den Bosch, die deze maand van start gaat.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.