Bosch Belang stapt uit coalitie Den Bosch om uitblijven steun voor zwembad

DEN BOSCH - De fractie van Bosch Belang verlaat direct de coalitie in Den Bosch. De reden is dat coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en Rosmalens Belang een motie over het versnellen van de besluitvorming rond een zwembad in Den Bosch-West niet hebben gesteund. Het besluit van Bosch Belang om nu de stekker uit de coalitie te trekken, zorgt voor vraagtekens over de positie van wethouder Paul Kagie.

De partij kreeg afgelopen dinsdag tijdens een raadsvergadering geen steun voor de komst van het zwembad van de coalitiepartijen. In een verklaring zegt fractievoorzitter Paul van der Krabben: 'Nu het op dit punt kennelijk niet ‘samen uit, samen thuis’ is, valt voor ons de basis voor verdere constructieve samenwerking weg.'

Het zwembad is al langer een heikel punt tussen de coalitiepartijen. Bosch Belang hamert er al jaren op, maar VVD, CDA, D66 en Rosmalens Belang zijn om verschillende redenen minder happig. De motie “Versnellen besluitvorming Zwembad West” waar de coalitie nu over struikelt, werd overigens wel met een meerderheid aangenomen door steun van de oppositiepartijen.

Raadsvergadering
Alle oppositiepartijen hebben in een gezamenlijke verklaring de burgemeester opgeroepen om een extra vergadering in de gemeenteraad uit te schrijven om de ontstane situatie te bespreken. 'De stabiliteit van het bestuur van onze stad is in het geding. College en wethouders kunnen alleen door als ze het vertrouwen genieten van een meerderheid van de raad. Die situatie is nu in het ongewisse'.

De oppositie benoemd daarbij expliciet de positie van wethouder Kagie van Bosch Belang. PvdA-fractievoorzitter Pieter Paul Slikker: "Het was te verwachten dat dit zou gebeuren. Er was al langer onrust in de coalitie. Maar de wethouder moet niet door kunnen zonder steun van een meerderheid in de raad."

Tegen Dtv Den Bosch zei fractievoorzitter Mike van der Geld van coalitiepartner D66 ook twijfels te hebben over de positie van Kagie. VVD en Bosch Belang hebben aangegeven dat Kagie wat hen beteft door kan.

Aanblijven
Kagie zelf heeft tegen het Brabants Dagblad gezegd dat hij niet als fractievoorzitter voor Bosch Belang de gemeenteraadsverkiezingen zal ingaan, maar dat hij wel wil aanblijven als wethouder.

De fractievoorzitters van de coalitiepartijen komen donderdag bij elkaar om de situatie te bespreken.

Meer over dit onderwerp:
den bosch gemeentebestuur bosch belang