Directie en personeel Woenselse Poort worden ondervraagd over tbs-afdeling - Omroep Brabant

Directie en personeel Woenselse Poort worden ondervraagd over tbs-afdeling

6 september 2016 om 17:19
nl
Het onafhankelijke onderzoek naar de veiligheid binnen tbs-kliniek De Woenselse Poort in Eindhoven is begonnen. De inspecteurs van het ministerie van Veiligheid en Justitie (V&J) gaan dinsdag en de komende weken in gesprek met de leden van de directie, de ondernemingsraad en medewerkers op de werkvloer. Politici zijn blij met het onderzoek, strafrechtadvocaten reageren vooralsnog kritisch.
Profielfoto van Quekel Sebastiaan
Geschreven door
Quekel Sebastiaan

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff maakte donderdag bekend onderzoek te laten doen naar De Woenselse Poort. Aanleiding voor het onderzoek is dat de Tweede Kamer alarm heeft geslagen over de veiligheidsproblemen en de grote hoeveelheid aan incidenten van de afgelopen jaren.
'Ongetwijfeld goede bedoelingen'De inspectie onderzoekt als ‘onafhankelijke en onpartijdige’ partij de kwaliteit en veiligheid van De Woenselse Poort. Aan de deskundigheid van de inspecteurs twijfelt strafrechtadvocaat Jan-Jesse Lieftink niet. "Maar ik maak me wel zorgen om de middelen die ze kunnen toepassen. Die zijn namelijk vrij beperkt."
"Ik had liever gezien dat het Openbaar Ministerie een strafrechtelijk onderzoek was begonnen. Zij kunnen diverse opsporingsmiddelen inzetten, zoals het lezen van e-mails en het beluisteren van telefoongesprekken. De inspectie gaat er ongetwijfeld met goede bedoelingen naartoe, maar kunnen niet meer dan met medewerkers praten die door de kliniek zelf tot zwijgen worden gedwongen."
Bekijk onze speciale themapagina over De Woenselse Poort met verhalen van (ex-)cliënten, advocaten en meer
'Slager die eigen vlees keurt'Advocaat Job Knoester, deskundige op het gebied van tbs, had liever gezien dat de Onderzoeksraad voor Veiligheid zich op de zaak stortte. "Deze inspectie valt onder het ministerie en dat is toch een beetje de slager die de eigen vlees keurt." Dat ziet Madeleine van Toorenburg (CDA) anders. "Dit is echt een onafhankelijke club die de veiligheidsproblemen tot de bodem zal uitzoeken. Ik heb veel vertrouwen in de inspectie."
Lieftink heeft weinig verwachtingen van het inspectieonderzoek. "Ik ben bang dat de medewerkers niet het complete verhaal zullen vertellen. Zij willen graag hun baan houden en zijn bovendien vooraf geïnstrueerd door de directie, die alles ontkent. Ik acht de kans groter dat zij anoniem zullen verklaren bij de pers dan dat ze tegenover de inspectie zullen toegeven dat ze zich niet veilig voelen."
De strafrechtadvocaat, die meerdere cliënten in De Woenselse Poort vertegenwoordigt, verwijst daarbij naar het inspectieonderzoek naar De Rooyse Wissel, waar ondanks alle gemelde misstanden ‘zogenaamd weinig aan de hand bleek’. "Van belang is een open en transparant onderzoek. Dat kunnen ze nu wel vergeten."
ZIE OOK: Zelfmoord met vuurwapen in tbs-kliniek, broer van patiënt emotioneel in PAUW: ‘Hoe kan dit toch?’
'Alle lagen onderzocht'De inspectiedienst van Veiligheid en Justitie is van plan ‘alle lagen’ van De Woenselse Poort te onderzoeken. Waar nodig wordt ook de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) bij het onderzoek betrokken. De IGZ is al maanden bezig met een onafhankelijk onderzoek naar De Woenselse Poort vanwege de vele zelfdodingen van de laatste tijd.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.