Regio wil meer compensatie voor hagelschade

12 september 2016 om 11:49
nl
De burgemeesters van Someren, Bergeijk, Heeze-Leende en Asten slaan de handen ineen voor meer compensatie na de hagelschade van eind juni. In de dorpen werd toen voor miljoenen euro’s schade aangericht. De vier gemeenten stuurden een brief naar de Tweede Kamer waarin ze aandacht vragen voor een aantal knelpunten.
Profielfoto van Müller Renée
Geschreven door
Müller Renée

"In de brief reageren we op de laatste rapportage van de staatssecretaris van Economische Zaken aan de Tweede Kamer", vertelt Alfred Veltman, burgemeester van Someren. Ze schrijven blij te zijn met de wijze waarop er gehoor wordt gegeven aan de gevolgen van het noodweer. Daarnaast erkennen ze dat er inmiddels op een aantal gebieden al besluiten zijn genomen binnen bestaande subsidieregelingen.
Meer subsidie voor astbestsaneringMaar de gemeenten willen de Kamer ook wijzen op een aantal punten dat nog niet naar tevredenheid is opgelost. Zo vragen ze de Kamer om het subsidieplafond van de landelijke regeling voor sanering van asbestdaken voor 2016 nog verder te verruimen. Eerder werd het al opgehoogd van tien miljoen tot vijfttien miljoen euro. “Er zijn veel agrarische bedrijven kapot gemaakt en daarvoor is onvoldoende subsidie beschikbaar gesteld”, aldus Veltman.
LEES OOK: 'Het lijkt een oorlogsgebied': auto's, daken en schuttingen naar de knoppen
Ook willen ze een algemene vrijstelling van arbeidsverkorting. De periode waarin bedrijven een beroep kunnen doen op werktijdverkorting (werknemers kunnen een ww-uitkering wegens werktijdverkorting krijgen) is nu nog maximaal een half jaar.
BBZ-leningTot slot vinden ze het rentepercentage van acht procent op een BBZ-lening te hoog. Toepassing van deze BBZ-lening kan voor getroffen ondernemers namelijk een laatste mogelijkheid zijn om hun bedrijf als inkomstenbron te handhaven.
LEES OOK: Eén maand na de verwoestende hagelstorm: 'We zijn nog wel zes maanden bezig'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.