Video

'Meerderheid agenten in Oost-Brabant doet aan etnisch profileren'

6 september 2016 om 14:25
nl
Eén op de vijf agenten van de politie Oost-Brabant controleert ‘regelmatig, vaak of zelfs altijd’ iemand op basis van onderbuikgevoel, uiterlijk of afkomst, het zogenoemd etnisch profileren. Dit blijkt uit een intern rapport van de politie dat de makers van televisieprogramma Brandpunt in bezit hebben.
Profielfoto van Kagie Sandra
Geschreven door
Kagie Sandra

41 procent van de agenten van het korps Oost-Brabant doet volgens dit rapport ‘soms’ aan etnisch profileren. Terwijl 14 procent van de agenten van het korps zegt ‘nooit’ op basis van afkomst iemand te controleren.
Rapper TyphoonDe discussie rond het onderwerp werd begin van deze zomer actueel toen rapper Typhoon door de politie in Zwolle aan de kant werd gezet. Op Instagram schreef de rapper toen dat dit was gebeurd omdat zijn ‘profiel’ niet overeenkwam met zijn grote auto.
In de reportage die Brandpunt dinsdagavond uitzendt, komen voor het eerst cijfers naar voren over hoe vaak etnisch profileren voorkomt binnen de politie. ‘Structureler dan gedacht’, zo zei programmamaker Henk van der Aa dinsdagochtend op Radio 1.
[tweet:https://twitter.com/henkvanderaa/status/773086416381288448]
'Onwenselijk en onprofessioneel'De politie Oost-Brabant wil alleen schriftelijk reageren op de reportage van Brandpunt. In een reactie laat ze weten dat 'etnisch profileren onwenselijk en onprofessioneel is'. Ook 'ondermijnt etnisch profileren het vertrouwen van burgers' in de politie. De politie staat er echter voor 'iedereen vanuit gelijkwaardigheid te benaderen', aldus de verklaring.  
De uitzending van Brandpunt is dinsdagavond vanaf 20.30 uur te zien op NPO 2.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.