Video

Gers Pardoel leest graag voor: 'Het gaat om de fantasie'

6 september 2016 om 20:53 • Aangepast 21 november 2020 om 07:51
nl
Gers Pardoel had dinsdagochtend een bijzonder publiek. Tientallen peuters luisterden ademloos toe terwijl hij in de bibliotheek in Breda voorlas uit Woezel en Pip. Stichting Lezen & Schrijven wil hiermee aandacht vragen voor de Week van de Alfabetisering.
Profielfoto van de Schipper Eva
Geschreven door
de Schipper Eva

Hun favoriete boek? 'Woezel en Pip' is het standaard antwoord. De peuters zijn dan ook dolblij als er echte Woezel en Pip-oren worden uitgedeeld.
SprookjesboekenGers hoefde niet lang na te denken. "Ik zei meteen ja. Ik denk namelijk dat een kind in de eerste vijf jaar daarmee heel veel kan leren en dat het ook makkelijker gaat dan op latere leeftijd."
De rapper heeft zelf twee jonge kinderen die hij graag voorleest. "Ik heb een paar boeken met veel sprookjes erin. Die sprookjes kennen wij natuurlijk allemaal, maar zij kennen die nog niet. Het is daarom heel leuk om sprookjes als Assepoester en Sneeuwwitje aan ze voor te lezen," vertelt hij.

Wachten op privacy instellingen...

"Ik denk dat voorlezen heel belangrijk om je kind te leren geconcentreerd te luisteren. Het gaat ook om de beleving, de fantasie. Soms plaatjes laten zien en soms juist niet, zodat ze zelf gaan fantaseren."
SchaamteStichting Lezen & Schrijven organiseert de Week van de Alfabetisering. Volgens Ernestiene Schipper, van deze stichting, zijn er zo'n 2,5 miljoen Nederland die niet goed kunnen lezen, schrijven of rekenen.
Ze vertelt: "Het gaat ook vaak om mensen waarvan je het niet verwacht. We kennen bijna allemaal mensen die laaggeletterd zijn, alleen verbloemen zij dat heel goed."
Volgens Schipper schamen veel mensen zich. Daarom wil Stichting Lezen & Schrijven het probleem juist bespreekbaar maken en de drempel verlagen om er iets aan te doen.
Bekende voorlezersNiet alleen Gers Pardoel, maar onder meer Lieke van Lexmond en prinses Laurentien lezen deze week voor aan kinderen in het hele land.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.