Video

Door kanker kan schilder Henk Groenendaal zijn Tuin der Lusten niet afmaken

7 september 2016 om 19:17
nl
In januari begon Henk Groenendaal te schilderen aan zijn kopie van De Tuin der Lusten. De kunstschilder uit Den Dungen was al zeven jaar bezig met de voorbereidingen. Een paar maanden na de start kreegt hij slecht nieuws: Henk heeft een agressieve vorm van galkanker. Op bed in zijn huis vertelt hij dat zijn levensverwachting nu eerder in dagen, misschien weken moet worden uitgedrukt. Zelf kan hij zijn Tuin der Lusten niet afmaken.
Profielfoto van Windhorst Peter Pim
Geschreven door
Windhorst Peter Pim

Groenendaal is al lang druk met zijn plan. Speciaal voor het Jeroen Boschjaar wilde hij een kopie van de Tuin der Lusten maken, misschien wel het beroemdste schilderij van Jeroen Bosch. Het ging hem daarbij om de manier waarop. Zijn versie van de Tuin der Lusten moest een studie worden naar de schildertechnieken die Bosch en zijn middeleeuwse collega's gebruikten.
Het licht ging uit Het project is nu wreed afgekapt. Groenendaal heeft thuis nog wel even gewerkt aan het linkerpaneel van het beroemde drieluik maar kan er de energie niet meer voor opbrengen. "In augustus ging het licht uit", zegt hij. "En het gaat niet meer aan."
Hij is er blij mee dat zijn werk wordt voortgezet. Hij heeft het drieluik overgedragen aan een groep mensen die ervoor wil zorgen dat het wordt afgemaakt. Een deel van de financiën is geregeld. Er moet nog een schilder worden gevonden maar er is wel al een plek waar het metersgrote werk straks kan hangen: het Zwanenbroedershuis in Den Bosch.
Waar Jeroen zelf rondliepEn dat is bijzonder. In dat Zwanenbroedershuis heeft Henk zelf ook aan zijn drieluik gewerkt én heeft hij talloze mensen ontvangen om er over te vertellen. Jeroen Bosch, ook lid van de broederschap, zou best nog wel eens in dezelfde kamer hebben kunnen lopen waar straks Henks Tuin der Lusten komt te hangen.
Is hij boos geweest? Hij knikt van wel maar relativeert het ook op zijn eigen goedmoedige manier. "Op een gegeven moment dacht ik: Als ik boos blijf, gaat het misschien wel af van de tijd die ik nog heb. Natuurlijk had ik graag twintig jaar later willen gaan. Maar de manier waarop het nu gebeurt, is troostrijk."
Was Jeroen Bosch homoseksueel?Er is één ding waar hij heel graag nog over wil praten. Na zeven jaar studie op De Tuin der Lusten is Henk er van overtuigd dat delen van het schilderij er op wijzen dat Bosch twijfelde aan zijn eigen seksualiteit en misschien wel homoseksueel was.
In het boek dat hij wilde schrijven over zijn avontuur had Henk hierover meer willen zeggen. Maar dat boek gaat er dus niet komen. Op video legt Henk uit waarom hij tot deze opmerkelijke conclusie kwam.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.