Hun huis leek in één klap niets meer waard, maar Ria en Cees (75 en 77) wonnen bij Raad van State

8 september 2016 om 02:46
nl
Ria en Cees Heijstek (75 en 77) uit Oisterwijk zijn dolblij na een uitspraak van de Raad van State over hun woonhuis op Bedrijventerrein Oisterwijk. Het echtpaar woont al 36 jaar aan de Schijfstraat. Toen ze vier jaar geleden het huis te koop wilden zetten, ontdekten ze dat dat niet zomaar kon door het bestemmingsplan. Door de uitspraak van de Raad van State lijkt er schot in de zaak te komen.
Profielfoto van Meeuwsen Marrie
Geschreven door
Meeuwsen Marrie

Vier jaar geleden ontdekte het echtpaar de administratieve dwaling. "We wilden ons huis verkopen en stapten naar een makelaar", vertelt Ria. "Die ontdekte dat ons huis als bedrijfspand staat geregistreerd", vult Cees haar aan.
'We zijn illegalen volgens de gemeente'Cees en Ria wonen volgens de gemeente al 36 jaar onterecht op het bedrijventerrein. "We zijn illegalen volgens de gemeente, maar we hebben al die jaren gewoon netjes onze gemeentelijke belastingen betaald." Begin jaren tachtig kwam het echtpaar in Oisterwijk wonen. "We kregen ook een bouwvergunning voor een woonhuis", weet Cees.
De gemeente stelde in 2015 een nieuw bestemmingsplan voor het bedrijventerrein vast. Voor het echtpaar Heijstek betekende dit dat er na hun vertrek of overlijden niemand meer in het huis mag komen te wonen. "Dan kunnen we alleen de grond verkopen, want een bedrijf wil dit pand niet", legt Cees uit.
Erg opgeluchtDoor de uitspraak van de Raad van State moet de gemeente nu gaan onderzoeken of een uitsterfregeling mogelijk is. Dan zou de gemeente het huis van het echtpaar kopen. "Om wat voor bedrag het dan gaat, is nog niet bekend. Dat moet ik nog met onze advocaat bespreken."
Het echtpaar is erg opgelucht dat de zaak nu in hun voordeel beslecht lijkt te zijn. "Het is wel ontzettend jammer dat we zo lang in onzekerheid hebben gezeten, dat was best zwaar", legt Cees uit.
Zes ongebruikte slaapkamersHet lijkt er nu op dat Cees en Ria hun langverwachte verhuisplannen binnenkort door kunnen gaan zetten. "We willen graag kleiner gaan wonen, we hebben boven zes ongebruikte slaapkamers", vertelt Ria. Bovendien kan haar man niet meer zelf al het onderhoud aan het huis doen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.