Massale vissterfte in Aa: 200 kilo vis geruimd, geen andere dieren aangetroffen

8 september 2016 om 00:53
nl
In de Aa tussen Asten en Helmond zijn geen andere dode dieren meer aangetroffen. Twee weken geleden overleden daar vele tienduizenden vissen als gevolg van een lek in een luchtwasser bij een mestverwerkingsbedrijf. Er is ongeveer tweehonderd kilo vis in een kliko naar de destructor gebracht.
Profielfoto van Quekel Sebastiaan
Geschreven door
Quekel Sebastiaan

Dat meldt Waterschap Aa en Maas in reactie op vragen van de Algemene Waterschapspartij (AWP). De totale hoeveelheid dode vissen schat het waterschap op honderdduizend. “Een concreet aantal is moeilijk te benoemen aangezien niet alleen door het district geruimd is. Ook hebben vogels veel van de vissen opgegeten.”
Het gaat onder meer om snoeken, baarzen, karpers, voorntjes en grondels. Er zijn geen andere dode dieren aangetroffen in de Aa. Dat komt omdat de grote hoeveelheden ammonium en ammoniak die in het water terechtkwamen, niet giftig zijn voor andere dieren.
Strafrechtelijk onderzoekHet is dus hoogst onwaarschijnlijk dat er andere dode dieren worden gevonden, meldt het waterschap. Justitie doet strafrechtelijk onderzoek naar het bedrijf Eraspo vanwege de massale vissterfte in de Aa.
Dit bedrijf bleek verantwoordelijk voor de dood van de dieren. Via een lek in de luchtwasser kwam het ammoniak namelijk in de Aa. De eigenaar van het bedrijf was er kapot van dat zijn bedrijf de schuldige is. "We hebben gigantisch geïnvesteerd in goede materialen en dan gaat het toch nog fout", zei hij eerder.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!