'Efteling genoemd als doelwit aanslag', Werkendamse (25) opgepakt

8 september 2016 om 14:09
nl
Een vrouw van 25 uit Werkendam is op 21 juni opgepakt omdat ze sympathiseerde met IS. Samen met anderen zou ze plannen hebben om een aanslag te plegen op de Efteling. Dit meldt BN De Stem donderdagochtend. Een woordvoerder van justitie bevestigt donderdag de aanhouding van de vrouw op grond van een terroristische verdenking. Inmiddels is zij weer vrijgelaten, maar ze is nog steeds verdachte.
Profielfoto van Kagie Sandra
Geschreven door
Kagie Sandra

De plannen voor de aanslag op de Efteling wil justitie niet bevestigen. Dit plan zou de vrouw volgens BN De Stem hebben besproken met andere vrouwelijke IS-sympathisanten uit België en Scandinavië. Dit maakt de krant op uit het politiedossier.  
De vrouwen schreven volgens dit dossier dat ‘Nederland een cadeau moet krijgen dat lijkt op wat de broeders in Parijs en Brussel hebben gedaan’. Wanneer ze van plan waren de aanslag te plegen, is niet duidelijk. De vrouwen gebruikten de anonieme app Kik Messenger om met elkaar te communiceren.    
Trouwen met IS-strijderDe vrouw uit Werkendam wilde afreizen naar Syrië. En daar trouwen met een IS-strijder. In haar telefoon vond de politie informatie over IS-strijders die naar Nederland en België onderweg waren om hier aanslagen te komen plegen.
Justitie noemt de zaak van de Werkendamse een 'heel serieus terreurdossier'. Het onderzoek loopt volgens een woordvoerder nog.
'Vooral stoerdoenerij'Volgens de Roosendaalse advocaten van de vrouw 'is zij helemaal niet in staat een bom te leggen'.
In de krant noemen zij de gesprekken die hun cliënte had 'vooral stoerdoenerij'. Volgens een van de twee heeft zijn cliënt IS inmiddels afgezworen. Wel blijft ze moslim. Ze zou nu vrezen voor wraak door IS.
Efteling niet gewaarschuwdDe Efteling geeft aan niet te zijn gewaarschuwd over een eventuele terreurdreiging, maar wel altijd in contact te staan met veiligheidsdiensten. Een woordvoerster zegt dat het pretpark op de kennis en kunde van de inlichtingendiensten vertrouwt.
ZIE OOK: 'Vrouw uit Werkendam wilde geen aanslag plegen in Efteling'
In augustus liet het park nog weten tassen van bezoekers vooralsnog niet uitgebreid te checken. Sinds de terroristische aanslagen in België en Frankrijk zijn de controles bij vrijwel alle pretparken in België, Duitsland en Frankrijk flink opgevoerd.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.