Video

Bijna blind en toch een EHBO-diploma op zak: Carlo Klijsen 'ziet' met zijn handen

8 september 2016 om 16:16
nl
Als allereerste blinde werknemer binnen het bedrijf Baanbrekers haalde Carlo Klijsen uit Waalwijk deze zomer zijn EHBO-diploma. En dat is heel bijzonder, want hoe doe je dat als je maar voor vier procent ziet? Het belemmert Carlo niet om eerste hulp te verlenen bij ongevallen.
Profielfoto van Vossen Tonnie
Geschreven door
Vossen Tonnie

Carlo gebruikt vooral zijn handen om zijn visuele beperking te compenseren. Hij demonstreert het op de oefenpop die voor de EHBO-cursus gebruikt wordt.  Tastend gaat hij met zijn handen over het gezicht, de armen en de handen van de pop. "Zo kijk ik hoe het slachtoffer erbij ligt en vooral hoe zijn hoofd ligt. Dat is belangrijk als ik vragen ga stellen."
'Ik vraag veel meer'Daarmee komt Carlo aan een tweede compensatiemogelijkheid. "Ik heb geleerd om veel meer te vragen aan het slachtoffer of aan omstanders." Bij slachtoffers van brandwonden gebruikt hij zijn neus. "Brandwonden ruiken als verschroeid vlees dat te lang op de barbecue heeft gelegen", weet hij inmiddels.
Van alle cursisten was Carlo de beste in het aanbrengen van wondverband, beter dus dan al zijn ziende collega's.
'Trots op diploma'Zijn EHBO-diploma mag hij binnen zijn bedrijf, maar ook daarbuiten gebruiken. Het kan nog wel eens van pas komen in zijn sport, een soort handbal met een bal die geluid maakt. "Er wordt nu overleg gevoerd of ik ingezet mag worden als EHBO'er als iemand een blessure oploopt."
Het hele bedrijf is trots op Carlo, die ondanks zijn beperking toch zijn EHBO-diploma wist te behalen. "Maar ik moet het wel onderhouden", zegt Carlo. En dat betekent dat hij nog steeds met regelmaat moet oefenen op de reanimatiepop.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.