Video

Ook cliënten ‘onveilige’ tbs-kliniek gehoord: inspecteurs zien documenten in

9 september 2016 om 03:21
nl
Het onafhankelijke onderzoek naar de veiligheid binnen tbs-kliniek De Woenselse Poort is donderdag weer verder gegaan. Inspecteurs van Veiligheid en Justitie hebben niet alleen gesproken met directieleden en medewerkers, maar ook met cliënten. Volgens de kliniek krijgen alle betrokkenen de kans om hun zegje te doen over de verontrustende signalen die vorige week in de media zijn verschenen.
Profielfoto van Quekel Sebastiaan
Geschreven door
Quekel Sebastiaan

Volgende week bezoekt de Inspectie de kliniek in Eindhoven nog twee keer: op dinsdag en op donderdag. Daarnaast worden de komende weken verschillende documenten ingezien.
Dit staat in een interne brief in handen van Omroep Brabant. “Net als wij wil de staatssecretaris opheldering over de signalen die genoemd zijn in de media”, schrijft de directie.
ZIE OOK: ‘Zo vaak in elkaar geslagen’, ervaren werknemer beveiligde kliniek zat jaren ziek en gebroken thuis
OnrustBronnen melden dat er veel onrust is in de instelling vanwege de vele media-aandacht. Eén van de ex-medewerkers zegt dat zijn voormalige collega’s op last van de directie geen contact meer met hem mogen zoeken.
Meerdere cliënten geven bovendien aan niet meer fatsoenlijk behandeld te worden omdat ze met de pers hebben gesproken. “Ze willen niks meer met mij te maken hebben. Ik ben eerlijk gezegd heel erg bang”, zegt een van hen.
Bekijk onze speciale themapagina over De Woenselse Poort met verhalen van (ex-)cliënten, advocaten en meer
Verschillende afdelingenOm zoveel mogelijk mensen te spreken, bezoeken de inspecteurs verschillende afdelingen in de tbs-kliniek. Wie niet de kans krijgt om met een inspecteur te praten, kan tot en met volgende week persoonlijk contact opnemen met de inspectie.
“We hopen met dit onderzoek een realistisch beeld te kunnen schetsen over de gang van zaken bij De Woenselse Poort”, aldus de kliniek. Staatssecretaris Klaas Dijkhoff maakte vorige week bekend onderzoek te laten doen naar de forensisch-psychiatrische kliniek in Eindhoven.
Aanleiding voor het onderzoek is dat de Tweede Kamer alarm heeft geslagen over de veiligheidsproblemen en de grote hoeveelheid aan incidenten van de afgelopen jaren.
ZIE OOK: Gevaarlijke en onveilige situaties in beveiligde kliniek Eindhoven: tientallen bronnen slaan alarm
Kritiek op onderzoekDe inspectie onderzoekt als ‘onafhankelijke en onpartijdige’ partij de kwaliteit en veiligheid van De Woenselse Poort. Politici zijn blij, maar strafrechtadvocaten reageren vooralsnog kritisch op het onderzoek.
"Ik had liever gezien dat het Openbaar Ministerie een strafrechtelijk onderzoek was begonnen”, toonde raadsman Jan-Jesse Lieftink zich kritisch. “Zij kunnen diverse opsporingsmiddelen inzetten, zoals het lezen van e-mails en het beluisteren van telefoongesprekken.”
ZIE OOK: Zelfmoord met vuurwapen in tbs-kliniek, broer van patiënt emotioneel in PAUW: ‘Hoe kan dit toch?’
IGZWaar nodig wordt de komende week de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) bij het onderzoek betrokken. De IGZ is al maanden bezig met een onafhankelijk onderzoek naar De Woenselse Poort vanwege de vele zelfdodingen van de laatste tijd.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.