Video

Veel bevers doodgereden op nieuwe polderwegen in de Biesbosch

8 september 2016 om 23:06
nl
De Werkendamse Noordwaard, een nieuw natuurgebied dat aan de Biesbosch toegevoegd is, lijkt een dodelijke aanwinst voor bevers. De nieuw aangelegde polderwegen in het gebied, die uitnodigen om het gaspedaal eens flink in te trappen, hebben afgelopen zomer een aantal overstekende bevers het leven gekost. Staatsbosbeheer en de gemeente Werkendam bezinnen zich op bever-vriendelijke-maatregelen.
Profielfoto van Bartol Rob
Geschreven door
Bartol Rob

"Het zijn er zeker vier en volgens mij zelfs vijf, die het slachtoffer zijn geworden van het verkeer in de Noordwaard", zegt boswachter Thomas van der Es. Dat er meer dan ooit bevers zijn doodgereden in een relatief korte periode komt volgens de boswachter omdat ook de bevers de nieuwe Noordwaard hebben ontdekt en letterlijk op verkenning uitgaan.
Creatieve oplossing gezocht"Het probleem is dat het water bijna grenst aan de polderwegen en dat de waterspiegel bijna gelijk is aan het wegdek. Er zijn zelfs bevers die in de berm aan het foerageren zijn." Staatsbosbeheer en de gemeente Werkendam zijn hard op zoek naar creatieve maatregelen, die het verkeer afremmen en de bever beter beschermen. Een bord met de tekst 'Opgepast voor overstekende bevers', kan maar is niet 'de' oplossing vinden beide partijen.
Biesbosch autovrij ??Sommige recreanten, die het gebied per fiets verkennen, zijn voor het autovrij maken van de Biesbsoch. Dat er in de Biesbosch zo nu en dan een bever werd vermalen in de motor van een boot, was jammer maar min of meer wel ingecalculeerd. Maar vijf bevers plat op de polderweg is een triest record, ook voor Staatsbosbeheer.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.