10 september 2016 om 00:33 • Aangepast 21 november 2020 om 07:47
Er stonden vrijdagavond twee Brabantse derby's op de rol in de Jupiler League: NAC Breda - Jong PSV en FC Den Bosch - FC Oss. Verder speelden ook RKC Waalwijk, Helmond Sport en FC Eindhoven. Lees hieronder de verslagen.
Profielfoto van van Erp Joost
van Erp Joost

NAC Breda - Jong PSV 1-1Siem de Jong maakte zijn eerste minuten in het shirt van (Jong) PSV en dat bleef niet onopgemerkt. In de 27ste minuut schoot de aanvaller een vrije trap binnen. En dat was een fraaie goal...

De Eindhovenaren hadden in de eerste helft het beste van het spel in Breda. Sam Lammers schoot bijvoorbeeld na tien minuten op de buitenkant van de paal. De ruststand was 0-1 en dat was nog een magere afspiegeling van het spelbeeld.
In de tweede helft probeerde NAC de schade te herstellen, maar de ploeg had veel moeite met Jong PSV. Doelpuntenmaker De Jong ging na een uur van het veld. Even daarvoor was Ashley Smith-Brown dicht bij de gelijkmaker, maar zijn inzet ging voor het doel langs. NAC leek de nederlaag niet meer te kunnen voorkomen, totdat de ploeg in de laatste minuut een makkelijk gegeven strafschop kreeg. Cyriel Dessers schoot binnen: 1-1. NAC hield zo toch nog een punt aan het duel over.

FC Den Bosch - FC Oss 2-1Bij FC Oss begon doelman Ronald Koeman voor het eerst in de basis. De zoon van moest na zeventien minuten spelen in actie komen na een schot van Stefano Beltrame. Hij redde knap. In de 31ste minuut had Fatih Kamaci de bezoekers op voorsprong kunnen zetten, maar zijn kopbal ging net naast. In blessuretijd kwam FC Oss alsnog op 0-1. Istvan Bakx schoot een vrije trap op schitterende wijze binnen.
In de tweede helft had Dennis Janssen dé kans op 0-2, maar zijn inzet kwam op de lat. Een kwartier voor tijd maakte Den Bosch gelijk. En wederom had Janssen een hoofdrol. De Osse middenvelder maakte hands in het strafschopgebied. De toegekende penalty werd door Romero Regales benut.

FC Oss kreeg vervolgens een goede kans via Rick Stuy van den Herik. Maar waar de Ossenaren niet scoorden, lukte het de thuisploeg via Brandon Robinson nog wel om het net te vinden. Drie minuten voor tijd bepaalde hij op schitterende wijze (met een omhaal) de eindstand op 2-1.

FC Emmen - Helmond Sport 1-2Helmond Sport speelde tot nu toe twee uitduels en verloor ze allebei. In Emmen begonnen de Helmonders dramatisch. De thuisploeg was veel beter en kreeg drie grote kansen. Toch kwamen de bezoekers, geheel tegen de verhouding in, na een kwartier op voorsprong via Steven Edwards. De voorsprong werd vlak voor rust zelfs verdubbeld door Jason Bourdouxhe.
In de tweede helft bleef Helmond Sport goed op de been. Rogier Krohne deed in blessuretijd nog wel iets terug voor Emmen, maar dat kwam te laat. Zo ging de formatie van trainer Roy Hendriksen met drie punten terug naar Brabant.

FC Eindhoven - MVV Maastricht 1-1Rai Vloet maakte zijn debuut voor FC Eindhoven. Met de PSV-huurling in de basis kreeg de thuisploeg in de eerste helft goede kansen. Met name Kyle de Silva was een paar keer dicht bij een treffer, maar de Engelse middenvelder had zijn vizier niet op scherp staan.
Bij Eindhoven kwam Jinty Caenepeel na rust in het veld. De spits kreeg direct een grote kans, hij ging alleen op het doel af, maar schoot hoog over. In de 53ste minuut was het uiteindelijk toch raak voor Eindhoven, De Silva schoot binnen. Dat was op aangeven van Vloet. De PSV'er was na een uur spelen dicht bij de 2-0, maar schoot tegen de lat. MVV kwam een kwartier voor tijd via Joeri Schroijen op 1-1. Hij tikte een voorzet vanaf de rechterkant in het doel. Zo verspeelde Eindhoven een zekere zege.

FC Dordrecht - RKC Waalwijk 1-1De eerste twintig minuten van duel waren amper het aanzien waard. RKC bracht in aanvallend opzicht helemaal niets en ook Dordrecht stelde er maar weinig tegenover. De thuisploeg nam het heft na een half uur in handen. Eerst kreeg Alessio Da Cruz een goede kans, maar schoot naast. Vijf minuten later was het wel raak via Michael Chacon.
RKC begon goed aan de tweede helft. Johan Voskamp had de 1-1 kunnen maken, maar zijn kopbal werd door de doelman over de goal getikt. Er gebeurde verder niet veel na rust. Al was er wel een hoogtepunt in negatief opzicht.

De Waalwijkers leken op een nederlaag af te steven, maar zeven minuten voor tijd kopte Fred Benson toch nog de 1-1 binnen. Dat deed hij op voorgeven van Pieter Langedijk.