Had schutter John F. een psychose? Rapport klaar, gedragsdeskundigen aanwezig bij rechtszaak Linda

12 september 2016 om 20:44
nl
Twee gedragsdeskundigen van het Pieter Baan Centrum zijn dinsdag aanwezig bij de rechtszaak tegen John F., de vermeende moordenaar van Linda van der Giesen. Dat zegt de advocaat van de hoofdverdachte tegen Omroep Brabant. De experts geven dinsdag vermoedelijk antwoord op de belangrijkste vraag die nu speelt: was John F. onder invloed van een psychose toen hij zijn ex-vriendin doodschoot?
Profielfoto van Quekel Sebastiaan
Geschreven door
Quekel Sebastiaan

Volgens de nabestaanden van Linda is daar absoluut geen sprake van. John F. wist weldegelijk waarmee hij bezig was toen hij de trekker overhaalde. “Deze man kan roepen en verklaren wat hij wil: we hebben alle bedreigingen en andere ernstige berichten die aan Linda gericht waren zwart op wit staan”, zei de zus van Linda eerder.
Omroep Brabant doet dinsdag verslag van de rechtszaak via een liveblog.
'Tot wanhoop gedreven'F. zou volgens zijn advocaat tot wanhoop zijn gedreven. Zo zou hij maanden vóór de dood van Linda een zelfmoordpoging gedaan hebben met pillen. Volgens hem en naasten van F. spanden ex-vriendinnen van hem samen. "Ze hebben alles van hem afgepakt, waaronder het allerbelangrijkste: zijn zoontje van een van zijn ex-vriendinnen.”
Ruim een jaar na de schietpartij gaat de zaak dinsdag inhoudelijk behandeld worden. Jan-Heijn Kuijpers, de advocaat van John F., vroeg eerder om uitstel omdat hij pas anderhalve week het medisch rapport van het Pieter Baan Centrum in zijn bezit heeft. De rechtbank weigerde zijn verzoek en wil de zaak dinsdag inhoudelijk behandelen.
Het rapport van het Pieter Baan Centrum, dat tachtig pagina’s beslaat, is volgens Kuijpers voor een groot deel gebaseerd op een onvolledig strafdossier. De inhoudelijke behandeling komt om die reden veel te snel, aldus de raadsman.
ZIE OOK: Vader zoontje vermoorde Linda in financiële problemen na moord: ‘Moest alles opgeven voor Jeremy'
SchietpartijDe 28-jarige Linda van der Giesen werd vorig jaar augustus doodgeschoten op de parkeerplaats van het TweeSteden Ziekenhuis in Waalwijk. Haar ex, de 37-jarige John F. uit Zevenbergen, verklaarde dat hij eigenlijk zichzelf wilde doodschieten voor de ogen van Linda. Maar in een psychose en door een reactie van Linda besloot hij anders”, aldus Kuijpers.
Een week voor haar dood stuurde Linda de politie een email met daarin het vermoeden dat John F. in het bezit zou zijn van een vuurwapen. De recherche heeft daarna niet opgetreden. De politie verloor de dreiging rond Linda uit het oog als gevolg van administratieve rompslomp.
ZIE OOK: Dochter Chanel wil dat John F. professionele hulp krijgt: ‘Psychose of niet, hij blijft mijn vader'
Fouten politieDe aangifte van de 28-jarige verpleegkundige had in combinatie met andere informatie onmiddellijk moeten leiden tot snel ingrijpen. Door een bureaucratische werkwijze en het strikt volgen van protocollen is dat nagelaten, zo werd duidelijk in een rapport.
Edwin Wangsakrama, vader van het zoontje van de vermoorde Linda van der Giesen, gaat samen met zijn advocaat Peter Schouten de politie aansprakelijk stellen voor de dood van Linda. Ook zij zullen dinsdag aanwezig zijn bij de rechtszaak.[YouTube:https://youtu.be/jbhrVRbxM6E][YouTube:https://youtu.be/PCQ04CIOsfQ][YouTube:https://youtu.be/ihHEsNaX84o]
Lees alles over deze zaak op onze speciale themapagina omroepbrabant.nl/lindavandergiesen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.