Van der Steur: Johan van Laarhoven vervolgd in Thailand na verzoek uit Nederland

12 september 2016 om 22:29 • Aangepast 21 november 2020 om 07:43
nl
De Tilburgse oud-coffeeshophouder Johan van Laarhoven heeft zijn vervolging in Thailand te wijten aan de Nederlandse autoriteiten. Dat erkent minister van Justitie Ard van der Steur in een brief aan de Tweede Kamer. De minister schrijft ook dat hij zelf niets gaat doen om Van Laarhoven naar Nederland te halen.
Profielfoto van van der Meer Tom
Geschreven door
van der Meer Tom

Ben Olde Enberink van de politie zei iets vergelijkbaars al eerder al in de rechtbank, maar nu heeft dus ook de minister van Justitie het bevestigd.
Verontruste KamerledenDe minister schijft dat maandag in een antwoord op een reeks vragen van verontruste Tweede Kamerleden. Zij willen precies weten hoe de vervolging van Van Laarhoven tot stand kwam.
Ze vroegen ook of de minister kan helpen bij het terughalen van Van Laarhoven naar Nederland. In de brief van maandag herhaalt Van der Steur dat de oud-coffeeshophouder bijstand krijgt van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Maar hij zet zich niet actief in om Van Laarhoven naar Nederland te halen. Dat laat hij over aan het OM.
De oud-Tilburger werd door een Thaise rechtbank tot ruim 100 jaar cel veroordeeld voor het witwassen van geld dat hij in Nederland verdiende met de verkoop van hasj en wiet, bij zijn zaak The Grass Company. Daarvan moet hij er zeker twintig uitzitten.
LEES OOK: D66: Nederland nam grote risico's met Van Laarhoven en zijn vrouw
Nederland stelde onderzoek voorNederland deed Thailand in juni 2014 een rechtshulpverzoek, omdat het Openbaar Ministerie onderzoek naar hem deed. Dat liep vast, want na meerdere doorzoekingen in Nederland en andere landen nog niet genoeg bewijs was tegen Van Laarhoven. Daarbij stelde de Nederlandse officier van justitie de Thaise autoriteiten voor om ook een onderzoek te starten naar Van Laarhoven.
Er is niet verzocht om hem aan te houden, benadrukt de minister. Volgens Van Laarhovens advocaat Sidney Smeets heeft de minister wat uit te leggen na deze uitspraken. Hij hoopt dat de Tweede Kamerleden hem flink aan de tand gaan voelen.
"Er is een verzoek gedaan voor een strafrechtelijk onderzoek. Thailand mocht daarbij alle nodige maatregelen treffen die daarvoor nodig zijn. Dan ben je voor mij geen minister van Veiligheid en Justitie als je niet begrijpt dat daar een mogelijke aanhouding bij hoort."
LEES OOK: Broer Johan van Laarhoven chagrijnig tijdens rechtszaak: 'Iedereen heeft geheugenverlies'
'Voor de leeuwen'Hij vindt dat Nederland slecht is omgegaan met het verzoek aan Thailand. "Ze hebben geen enkele moeite gedaan om in de gesprekken vast te leggen dat een aanhouding in Thailand niet de bedoeling is. Er werd geen clausule opgemaakt."[tweet:https://twitter.com/advocaatsmeets/status/775390246695559168] De advocaat wil dat Van der Steur nu snel een uitleveringsverzoek doet aan Thailand. Dat is tot nu toe nog niet gebeurd. "Van der Steur doet net alsof zijn neus bloedt. In de antwoorden kun je tussen de regels doorlezen dat hij glashard toegeeft dat het zijn fout is, maar hij lijkt te zeggen: ‘Daar kan ik nu niets meer aan doen.' En dat is onzin. Als een Nederlander zo voor de leeuwen wordt gegooid moet je als minister diplomatieke actie ondernemen."
RechtszaakMaandag ging ook het verhoor van de rechtbank in Den Haag over de zaak Van Laarhoven verder. Justitie verhoort betrokkenen bij het verzoek aan Thailand om Van Laarhoven te vervolgen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.