'Nederland nam grote risico's met Johan van Laarhoven en zijn vrouw'

12 september 2016 om 23:54 • Aangepast 21 november 2020 om 07:42
nl
Door Thailand te vragen om een onderzoek in te stellen naar Johan van Laarhoven, heeft Nederland grote risico's genomen. Dat zegt Tweede Kamerlid Vera Bergkamp van D66. Ze is het met advocaat Sidney Smeets eens dat het onacceptabel is dat minister Ard van der Steur niets wil doen om de voormalig coffeeshopeigenaar naar Nederland te halen.
Profielfoto van van der Meer Tom
Geschreven door
van der Meer Tom

De minister van Justitie moet volgens Bergkamp zijn diplomatieke vaardigheden inzetten om Van Laarhoven naar Nederland te krijgen. In een brief aan de Tweede Kamer zei de minister maandagavond juist dat hij dat niet van plan is. Hij laat dat over aan het Openbaar Ministerie.
Bergkamp vindt dat de minister zijn verantwoordelijkheid moet nemen en zich moet inzetten voor een uitlevingsverzoek, zodat hij zijn proces hier kan krijgen. "Nederland heeft grote risico's genomen met Van Laarhoven en zijn vrouw. Dat vind ik vrij shocking. Het belang van een Nederlandse burger is op geen enkele manier gediend."

Wachten op privacy instellingen...

'Glashard toegegeven dat hij fout zit'Advocaat Smeets van Van Laarhoven vindt het ook tijd dat de minister een uitleveringsverzoek doet aan Thailand. Dat is tot nu toe niet gebeurd. Hij vindt het 'onzin' dat de minister zich verder niet wil inzetten voor de oud-Tilburger. "Van der Steur doet net alsof zijn neus bloedt. In de antwoorden kun je tussen de regels doorlezen dat hij glashard toegeeft dat het zijn fout is."
Smeets roep de Tweede Kamer op om de minister stevig aan de tand te voelen. Kamerlid Bergkamp gaat samen met collega's kijken welke vervolgstappen ze kan zetten.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.