Hot hot hot! Sneuvelt het temperatuurrecord van september vandaag? - Omroep Brabant

Hot hot hot! Sneuvelt het temperatuurrecord van september vandaag?

13 september 2016 om 12:00
nl
Veel zon, weinig bewolking en vooral hoge temperaturen. Dat zijn de ingrediënten voor het weer van dinsdag. Het wordt tropisch warm in Brabant. Zo warm dat het ‘absolute temperatuurrecord’ van september wel eens kan sneuvelen, aldus Tom van der Spek van MeteoGroup.
Profielfoto van Elzendoorn Bart
Geschreven door
Elzendoorn Bart

Het scheelde weinig of we hadden maandag al een tropische dag te pakken. De temperatuur bleef steken op 29,9 graden. Dinsdag gaat de temperatuur wel ruim over de 30 graden heen. “Afgerond naar boven kan het 33 graden worden. Als dat lukt, is een nieuw record een feit”, vertelt Van der Spek.
[tweet:https://twitter.com/vid/status/775588629909479424]
Op 14 september 1964 werd het in Eindhoven 31,1 graden en in Volkel 31,3 graden. Iets recenter, op 5 september 2013, liep het kwik in de provincie op tot 32 graden.
[tweet:https://twitter.com/MeteoGroupWeer/status/775668121579425792]
ZIE OOK: Het wordt nog heter! Deze buitenzwembaden zijn nog even open
Zwoele nachtNa een bloedhete dag, volgt een zwoele nacht. De temperatuur daalt niet verder dan 17 graden. Het is een voorbode voor een nieuwe tropische dag op woensdag. Dan wordt het maximaal 32 graden. “Ook donderdag blijft het warm, al is het wel iets minder heet omdat de wind afneemt.”
Op vrijdag raken we de hoge temperaturen definitief kwijt. “En in het weekend volgt een definitieve omslag in het weerbeeld. Dan krijgen we te maken met wisselvallig weer en temperaturen rond de 18 graden.”
SmogVooral in het zuiden van het land is vanaf dinsdag kans op smog. Volgens de Nederlandse Luchtkwaliteitsindex is de luchtkwaliteit de komende dagen slecht. De smog is vrijdag weer verdwenen.
Smog kan luchtwegklachten veroorzaken bij mensen met luchtwegaandoeningen, kinderen, ouderen en mensen die zich inspannen in de buitenlucht. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) adviseert die mensen om in de middag en vroege avond binnen te blijven en zware lichamelijke inspanning te vermijden.

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.