'Transport van gevaarlijke fakkels Vliegbasis Eindhoven was niet strafbaar'

13 september 2016 om 14:13
nl
Het Openbaar Ministerie Oost-Nederland gaat geen militairen vervolgen die verantwoordelijk waren voor het transporteren van gevaarlijke fakkels op Vliegbasis Eindhoven. Uit onderzoek blijkt volgens het OM dat er geen strafbare feiten zijn gepleegd.
Profielfoto van Sid van der Linden
Geschreven door
Sid van der Linden

In mei 2014 deed de Militaire Luchtvaart Autoriteit (MLA) aangifte tegen de vliegbasis. De magnesiumfakkels (of flares) zouden zijn vervoerd in het ruim van een Hercules-transportvliegtuig. Magnesium is zeer licht ontvlambaar. De regels schrijven daarom voor dat de fakkels net als andere munitie veilig opgeborgen moeten worden.
Volgens de MLA was daar absoluut geen sprake van en daarom volgde de aangifte. De vier verantwoordelijken voor het transport gaan nu vrijuit.
LEES OOK: 'Foute medewerkers Vliegbasis Eindhoven nog steeds actief'
Het rommelt al lange tijd binnen Vliegbasis Eindhoven en met name binnen het squadron dat met de transportvliegtuigen vliegt. Binnen dat squadron wordt volgens bronnen losbandig omgegaan met de veiligheidsprocedures. Zo zou er bijvoorbeeld dronken gevlogen zijn. Er volgden onderzoeken naar de vliegveiligheid binnen het squadron.
Volgens de minister zijn alle problemen weer opgelost, maar toch kwam deze zomer naar buiten dat er een nieuw onderzoek loopt naar gerommel met geld en (opnieuw) alcoholmisbruik op de vliegbasis.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.