Video

Brabant breekt warmterecord: op veel plaatsen 33 graden

13 september 2016 om 20:18 • Aangepast 21 november 2020 om 07:41
nl
Het warmterecord voor september is in Brabant verbroken. Bij de meetpunten in Gilze-Rijen en Eindhoven was het rond kwart voor vier meer dan 33 graden celsius. Daarmee is het een stuk warmer dan de warmste septemberdag ooit.
Profielfoto van van der Meer Tom
Geschreven door
van der Meer Tom

Het oude record in Brabant was nog niet eens zo oud. Het werd op 5 september 2013 in Eindhoven nog 32.6 graden. Nu is het precies 33 graden geworden.
LEES OOK: Welke buitenzwembaden zijn vandaag nog open? Bekijk onze kaart
Op de meetpunten in Volkel en Gilze-Rijen werd het record als eerste vandaag gebroken. Daar was het tegen vier uur respectievelijk 32.5 en 33.1 graden.

Wachten op privacy instellingen...

Geen record in West-BrabantOpvallend genoeg werd in West-Brabant geen warmterecord gevestigd. Moniek Wulms van MeteoGroup heeft er geen verklaring voor. "Door de oostelijke wind heeft de koele zeelucht geen invloed op het weer daar." In Woensdrecht kwam het kwik niet boven de 31.4 graden uit. Het record van 2013, 31.9 graden, wordt daar waarschijnlijk niet gehaald.

Wachten op privacy instellingen...

Op een normale zomerdag geldt dat het tussen één en drie uur 's middags het warmst is. Maar dat gaat vandaag niet op. "Het is vooral warm dankzij de oostelijke wind", verklaart Wulms. "In Duitsland is het ook stralend weer, met hele hoge temparaturen. Die warme lucht waait hierheen."

Wachten op privacy instellingen...

Geen hitteplanOndanks de hoge temperaturen wordt er deze keer geen nationaal hitteplan ingesteld. Dat gebeurde in augustus wel. Volgens het RIVM is het dit keer niet nodig, omdat het in tegenstelling tot augustus nu wel 's nachts afkoelt.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.