Video

Niet iedere bloemist is welkom bij woonwagenbewoners, bloemist Rob van Gool wel

13 september 2016 om 21:30
nl
"Ik ben er trots op dat ik één van de slechts drie bloemisten in Nederland ben, die bloemstukken mag maken voor reizigers." Bloemist Rob van Gool uit Oosterhout heeft naast zijn reguliere klantenkring ook heel veel woonwagenbewoners uit het zuiden als klant.
Profielfoto van Bartol Rob
Geschreven door
Bartol Rob

Veel reizigers uit Brabant en Limburg weten hem te vinden als een dierbare is overleden. De specialiteit van Van Gool is namelijk het creëren van uitvaartstukken voor reizigers.
"Bloemstukken bij een 'gewone' uitvaart hebben een lengte van circa een halve meter. Bij een uitvaart van reizigers is dat vaak drie keer zoveel", vertelt Rob van Gool. "Het moet imposant en het moet groot(s). Het leukste wat ik ooit heb gemaakt is een woonwagen in bloemen. Daarnaast maak ik hemelpoorten, hoefijzers, enorme kruizen en Mariakapellen van bloemen."
Vakmanschap versus kitschVia een klant raakte Van Gool acht jaar geleden verzeild in het reizigerswereldje. "Het was een vrouw uit een reizigersfamilie uit Breda en die heeft mij meegenomen naar een begraafplaats in Den Haag waar veel reizigers begraven liggen. Toen werd duidelijk wat ze willen en waarom ze het zo willen." Waar reizigers uit Brabant voorheen naar Den Haag moesten om grafstukken te bestellen, kon dat nu heel wat dichter bij huis.
Veel collega's van Van Gool halen (een beetje) hun neus op voor de pompeuze reizigersbloemstukken. "Ik hoor vaak van andere bloemisten dat het hun stijl niet is. Ze vinden het kitsch en houden er niet van." Bij van Gool is het anders: twee culturen hebben elkaar door bloemen in de armen gesloten.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.