Hoe komt PSV van het penaltysyndroom af? ‘PSV moet mentaal gaan trainen’

14 september 2016 om 16:38
nl
PSV en penalty’s: het is een uiterst ongelukkige combinatie. De Eindhovenaren misten elf van de laatste achttien strafschoppen. In het Champions League-duel tegen Atlético Madrid ging het dinsdag opnieuw mis. Volgens enkele kenners is het vooral een mentaal probleem, waar PSV gewoon op kan trainen.
Profielfoto van Elzendoorn Bart
Geschreven door
Elzendoorn Bart

Oud-doelman Hans van Breukelen vindt dat een goede voorbereiding noodzakelijk is om een penalty te nemen. “Niet alleen een training op het veld is nodig, mentaal moet je er ook mee bezig zijn. Spelers moeten visualiseren. Ze moeten inbeelden dat ze in een kolkend stadion een beslissende pingel nemen.”
ZIE OOK: Cocu baalt van nederlaag en gemiste penalty: 'Eigenlijk had Pröpper 'm moeten nemen'
“Er zijn mensen die zeggen dat je die sfeer niet kunt nabootsen. Maar met je gedachte kun je een gevoel opwekken waardoor je hartslag omhoog gaat”, legt de huidige technisch directeur van de KNVB uit.
Belangrijke aspectenSportpsycholoog Rico Schuijers sluit zich aan bij Van Breukelen. “Bij penalty’s komt alles bij elkaar. Vier dingen spelen een rol: motivatie, concentratie, spanningsniveau en zelfvertrouwen. Als één van die vier aspecten niet goed is, heb je de kans dat het niet goed gaat. Daarom moet je al die onderdelen trainen.”
ZIE OOK: Penaltysyndroom PSV te herleiden tot gemiste pingel van Cocu op WK 1998, oordeelt penaltyprofessor
Volgens Schuijers is het goed mogelijk om een situatie nog eens te simuleren in je hoofd. Stel je neemt een strafschop in een stadion met 60.000 uitzinnige supporters. Spanning en druk, maar ook de manier van ademen spelen daarbij een belangrijke rol. Als je die pingel mist, is dat vanzelfsprekend een negatieve ervaring. Maar daar kun je later gebruik van maken.
“In gedachte kun je teruggaan naar dat specifieke moment. En als je het goed doet, kom je qua beleving in de buurt van toen. Vervolgens kun je trainen om je adem beter te controleren, om te gaan met spanning en rustiger te worden. En dat kun je weer toepassen in een echte situatie.”
Serieus nemenPSV-watcher Paul Post van Omroep Brabant weet dat PSV wel op penalty’s traint, maar hij vraagt zich af in hoeverre het prioriteit heeft. “Een penalty binnen schieten op de training betekent nog niet dat je het ook écht traint. Daar komt geen druk bij kijken. PSV zou dit nu serieus moeten nemen en zowel in mentaal als technisch opzicht gaan trainen.”
ZIE OOK: PSV verliest van Atlético Madrid door scheidsrechter en gemiste penalty
Post denkt dat de problematiek steeds meer in de hoofden van de spelers gaat spelen. “Het begint een eigen leven te leiden. Guardado schiet bij Mexico op beslissende momenten penalty’s binnen, maar bij PSV mist hij. Ook De Jong zou normaal gesproken prima een strafschop kunnen nemen, maar bij hem lukt het nu ook niet.”
TipTot slot heeft Van Breukelen nog een tip voor de uitvoering. “Schiet een meter onder de lat, dan is de kans het grootst dat je scoort. Als je laag of half hoog schiet, geef je de keeper meer kans.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.