Johan van Laarhoven vreest dat hij sterft in ‘smerige Thaise horrorcel’: ‘Dit is geen leven’ - Omroep Brabant

Johan van Laarhoven vreest dat hij sterft in ‘smerige Thaise horrorcel’: ‘Dit is geen leven’

15 september 2016 om 16:06
Johan van Laarhoven, oprichter van coffeeshopketen The Grass Company, vreest dat hij de Thaise gevangenis niet levend uitkomt. Dat staat in een persoonlijke brief in handen van Omroep Brabant. De 56-jarige Tilburger kampt met ernstige gezondheidsproblemen, is zijn eetlust kwijt en valt daardoor structureel af. “Het is de vraag of mijn lichaam dit gaat overleven.”
Profielfoto van Quekel Sebastiaan
Geschreven door
Quekel Sebastiaan

Van Laarhoven is vorig jaar veroordeeld tot 103 jaar gevangenisstraf, wat in de praktijk twintig jaar betekent. Hij kreeg de straf voor het witwassen van 20 miljoen euro, een bedrag dat hij in Nederland verdiende met de verkoop van hasj en wiet.
'Een dagelijkse martelgang'Van Laarhoven zit onder erbarmelijke omstandigheden vast in Klong Prem Prison, een zeer beruchte gevangenis waar de gevaarlijkste criminelen, moordenaars en verkrachters van Thailand worden vastgehouden.
“Het leven hier is een dagelijkse martelgang”, schrijft Van Laarhoven aan zijn beste vriend. “Dat is vanaf het moment dat ik mijn ogen open tot ik ze weer sluit. Ik weet niet of ik dit geestelijk vol ga houden.”
Liggend op zijn buik in een vieze, overvolle cel schrijft Van Laarhoven zijn zogenoemde 'brieven uit de hel'. “Je kunt je niet voorstellen hoe het is om je ogen te openen en heel de cel vol zit met stinkende mannen die bezaaid over de grond liggen. Dit zijn mannen die voor veertig of vijftig jaar veroordeeld zijn, of zelfs levenslang.”[YouTube:https://youtu.be/8FyJLrNNF6Q]
'Dat is niet goed'Van Laarhoven is in totaal 35 kilo afgevallen. “Dat is niet goed”, schrijft hij. “En ik blijf structureel afvallen. Ik krijg steeds meer het gevoel dat het jaren gaat duren voordat er een einde komt aan deze nachtmerrie.”
Door de slechte hygiëne is Van Laarhoven extreem vatbaar voor besmettelijke ziektes. “Het is werkelijk een totaal gekkenhuis”, meldt de Tilburger. “Wassen mag je twee keer per dag, maar de helft van de tijd is er geen water, waardoor je blij moet zijn als je een keer per dag kunt wassen. En dat is niet echt fris bij de temperatuur die hier heerst. Een toilet is er niet. Hoogstens een gat in de grond.”
ZIE OOK: 'Onze kinderen weten niet dat papa en mama in een Thaise cel zitten', brieven uit de hel van Bangkok
HuidaandoeningenAls bijkomend gevolg krijgen gevangenen last van diverse huidaandoeningen, zoals schimmels en ontstekingen. “Of denk aan kleine beestjes die over je lichaam kruipen. Je begrijpt dat met volgepropte cellen deze beestjes en ziektes zich verspreiden als olie op de zee.”
Zijn familie vreest dat als hij niet heel snel hulp krijgt, het snel over is. Samen met advocaten en politici proberen ze de oud-coffeeshopbaas naar Nederland te halen. Maar minister van Justitie Ard van der Steur ziet dat niet zitten.
“Alles wat we tot nu toe hebben gedaan, heeft niets opgeleverd”, aldus Van Laarhoven. “Ik krijg steeds meer het gevoel dat het jaren gaat duren voordat er een einde komt aan deze nachtmerrie. Dit is geen leven te noemen.”
ZIE OOK: Broer Johan van Laarhoven reageert geschokt op veroordeling: ‘Dit is de doodstraf’
'Volstrekt begrijpelijke uitspraak'Van Laarhoven stelt dat hij onschuldig is. Volgens hem is hij met zijn voormalige bedrijf The Grass Company slachtoffer geworden van het kromme Nederlandse softdrugsbeleid. Nederlandse Justitie vindt het vonnis in deze zaak ‘een volstrekt begrijpelijke" uitspraak.
"Elk land heeft zijn eigen strafrechtelijke regels en merites en of die in dit geval een te zware straf hebben opgeleverd, daar wil ik me niet over uitlaten", zei hoofdofficier Charles van der Voort eerder.[Tweet:https://twitter.com/pauwnl/status/776051024335372288]

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...