Onrust bij KNVB gaat door: benoeming Gijs de Jong opgeschort

14 september 2016 om 22:12
nl
Het voorgenomen besluit om Astenaar Gijs de Jong te benoemen als opvolger van Bert van Oostveen als directeur betaald voetbal van de KNVB is van de baan. Dat heeft de voetbalbond woensdag besloten na een bijeenkomst van de eredivisieclubs met de raad van commissarissen (rvc) van de voetbalbond. Na dat gesprek zegde een meerderheid van de clubs het vertrouwen in de rvc op.
Profielfoto van Quekel Sebastiaan
Geschreven door
Quekel Sebastiaan

“Aangezien het de raad van commissarissen is die de nieuwe directeur benoemt, wordt de benoeming daarvan opgeschort'', aldus de KNVB in een verklaring.
LEES OOK: Astenaar Gijs de Jong nieuwe 'grote man' bij KNVB
Vertrouwen opgezegdHet gesprek met de clubs ging woensdag onder meer over de gang van zaken bij de voetbalbond de laatste tijd, zoals de gevolgde procedures bij het vertrek en benoemingen van bestuurders binnen het bestuur betaald voetbal. De antwoorden van de rvc waren voor de meeste clubs niet voldoende, zodat ze het vertrouwen opzegden.
Johan Lokhorst is de voorzitter van de rvc, waar verder Simon Kelder, Henk Kivits, oud-international Joahn de Kock en Ger Vermeulen deel van uitmaken. Vorige week uitte KNVB-voorzitter Michael van Praag al kritiek op de raad van commissarissen. Van Praag was niet op de hoogte gebracht van het vertrek van directeur Bert van Oostveen. De Amsterdammer had verwacht dat de raad van commissarissen hem in vertrouwen had genomen en bijgepraat over wat er gaande was omtrent de directeur.
'Er moet draagvlak zijn'“We weten allemaal hoe het werkt: er moet draagvlak zijn bij de clubs, onze leden. We vinden het daarom ook niet meer dan logisch dat we ons met de commissarissen beraden op de ontstane situatie'', aldus Jean-Paul Decossaux van de KNVB woensdag.
Van Oostveen maakte eind augustus zijn vertrek bekend. De directeur lag al geruime tijd onder vuur, onder meer vanwege zijn keuzes voor de bondscoaches van het Nederlands elftal. Ondanks het missen van het EK besloot de raad van commissarissen van de KNVB eind vorig jaar wel Van Oostveen te herbenoemen als directeur betaald voetbal, voor een periode van drie jaar. Amper tien maanden later vertrok de 45-jarige bestuurder uit Amstelveen alsnog.
Niet blijBondscoach Danny Blind was niet blij met het moment waarop Van Oostveen zijn vertrek aankondigde, kort voor de belangrijke eerste WK-kwalificatiewedstrijd tegen Zweden.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!