Omstreden puppyhandelaar in Hapert mag geen geïmporteerde honden meer verkopen

15 september 2016 om 18:52
nl
Een omstreden puppyhandelaar in Hapert mag geen geïmporteerde honden meer verkopen. Dat heeft de rechter besloten.
Profielfoto van Spierts Twan
Geschreven door
Spierts Twan

De puppyhandelaar fokt en houdt honden in Hapert en Bladel. In juni verbood de gemeente hem om  geïmporteerde puppy's te verhandelen, omdat dat in strijd zou zijn met het bestemmingsplan. De puppyhandelaar was het daar niet mee eens en stapte naar de rechter, maar die geeft hem nu dus ongelijk.
Zelf fokken en importerenDe eigenaar zegt dat hij honden zelf fokt en de honden die hij importeert zelf doorfokt. Daarmee zouden het 'zelf voortgebrachte producten' zijn en die vallen wel onder het bestemmingsplan.
Volgens de gemeente is dat onzin en dat vindt de rechter nu ook. Veruit de meeste honden van het bedrijf worden geïmporteerd uit Hongarije. Meestal worden die binnen een paar dagen of weken weer verkocht.
Gemeente blijDe gemeente Bladel laat aan Omroep Brabant weten blij te zijn met het besluit van de rechter. "Het is fijn dat de rechter ons ondersteunt in onze standpunten. Dit is een mooie eerste stap in de aanpak van de problemen rond deze puppyhandelaar."
De puppyhandelaar krijgt twee weken de tijd om te stoppen met zijn handel in geïmporteerde pups. Als hij dat niet doet, moet hij 10.000 euro betalen per keer dat hij betrapt wordt. De gemeente heeft hem ook nog dwangsommen voor een aantal andere zaken opgelegd. In totaal kunnen die oplopen tot 740.000 euro. ZIE OOK: Beruchte hondenhandelaar uit Hapert verkoopt Hongaarse honden tegen regels in
Het regent klachtenOp internet regent het klachten over de beruchte handelaar uit Hapert, die opereert onder de naam Puppy Point. Ook de politiek is woest op de man. In april werden bij een grote politie-actie 89 geïmporteerde pups in beslag genomen in Hapert. Ondanks boze reacties zijn de honden later teruggegeven aan de handelaar.
Vorig jaar onthulde Omroep Brabant al dat er heel veel mis gaat bij de import van puppy's uit Oost-Europa.
Uitgebreide interviews, verhalen en reacties zijn te vinden op onze speciale themasite: Puppy X: De tragiek van grootscheepse puppyhandel in Brabant

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.