Video

Laatste veteranen bezoeken oorlogsmuseum: 'Hier staan spullen die wij nooit te zien kregen'

15 september 2016 om 18:48
nl
Honderden jaren oorlogshistorie was donderdag bij elkaar in het Oorlogs- en Verzetsmuseum in Overloon. Een groep van zeventien hoogbejaarde oorlogsveteranen uit Canada, Amerika en Engeland bezocht het museum tijdens een tiendaagse rondreis in Nederland. De gemiddelde leeftijd van de veteranen is 95.
Profielfoto van Vossen Tonnie
Geschreven door
Vossen Tonnie

De Stichting Nederland-Amerika, die al jaren deze herdenkingsreizen organiseert, verwacht dat het voor de meeste veteranen de laatste keer zal zijn dat ze Nederland bezoeken. "Maar eerlijk gezegd dachten we dat vorig jaar ook al" zegt voorzitter Laurens van Aggelen.  
'Nergens zoveel dankbaarheid als in Nederland'Richard Klein, een 95-jarige Amerikaanse veteraan van de 101ste Airborne Divisie, is onder de indruk van de dankbaarheid van Nederlanders. "Op de begraafplaats in Margraten liggen een paar goede vrienden begraven, soldaten. Als ik er ben zeg ik tegen hen: je bent niet voor niets gestorven, hier waarderen ze wat je gedaan hebt."
Albert Goebel uit Canada draagt een colbert behangen met militaire insignes. Hij trok met de geallieerde troepen van Frankrijk naar Duitsland. Al tien jaar op een rij bezoekt hij Nederland om mee te doen aan de herdenkingen. Dat dit de laatste keer zal zijn staat voor hem nog niet vast. "Er komen weer herdenkingsjubilea en dan zou het kunnen zijn dat ik er weer bij ben."
'Na maanden weer warm douchen'De herdenkingstoer roept niet alleen dramatische oorlogsherinneringen op. Paul Canerella Uit Michigan weet nog hoe blij ze waren toen ze in een mijn in Limburg warm mochten douchen. "Dat hadden we maanden niet meer kunnen doen, het was heerlijk."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.