Video

Lucht in Brabantse steden viezer door warm septemberweer

15 september 2016 om 18:51
nl
Door de warmte van de afgelopen dagen is de luchtvervuiling in de Brabantse steden toegenomen. Dat blijkt uit metingen van het meetsysteem Aireas. Niet alleen de hoeveelheid fijnstof maar vooral ook de concentratie ozon is hoger dan in dezelfde periode vorig jaar.
Profielfoto van Peeters Erik
Geschreven door
Peeters Erik

Aireas meet in Eindhoven, Helmond en Breda de luchtkwaliteit met meetkastjes verspreid over de stad. In Eindhoven staan de meeste meetpalen. Volgens Jean-Paul Close van Aireas is de verminderde luchtkwaliteit niet alleen te wijten aan de hitte van de afgelopen dagen. "Het is een combinatie van de hoge temperatuur en de toename van het autoverkeer zo vlak na de vakantie", aldus Close.
Geen monddoekjes Vooral mensen met problemen aan de luchtwegen kunnen last ondervinden. Voor gezonde mensen is de vervuiling amper merkbaar. "We zijn natuurlijk ook geen China of India maar er kan ook hier nog heel veel worden verbeterd. Er gaan zesduizend mensen per jaar dood aan luchtvervuiling, het is dus een serieus probleem", zegt Close.
Aireas plaatste in 2013 meetboxen in Eindhoven. Inmiddels wordt er nagedacht om het systeem te koppelen aan een speciale app zodat mensen kunnen zien hoe het staat met de luchtkwaliteit.  Slimme verkeerslichtenVerder zouden wat Aireas betreft in de toekomst verkeerslichten automatisch moeten worden geregeld aan de hand van de luchtkwaliteit. "Meer doorstroming betekent immers minder vervuiling", legt Jean Paul Close uit. Voor de korte termijn heeft hij een simpeler oplossing: "Laat de auto staan en kies voor het openbaar vervoer of de fiets."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.