Oost-Brabant bundelt de krachten om verwarde mensen te helpen

15 september 2016 om 20:25
nl
Binnen anderhalf jaar willen veertig gemeenten, vier zorginstellingen, de GGD, ambulancezorg, het Openbaar Ministerie en politie in Oost-Brabant een gezamenlijke organisatie vormen voor het vinden, vervoeren, opvangen en behandelen van verwarde personen.
Profielfoto van Zerrouk Youssef
Geschreven door
Zerrouk Youssef

Het doel is om niemand meer tussen wal en schip te laten vallen. Alle betrokken partijen hebben dat donderdagmiddag besloten op een conferentie in Sint-Michielsgestel. "Kleinschalig zoeken in de wijken en tegelijk regionaal alles goed organiseren, dat is de sleutel", vindt Jan Pommer, burgemeester van Sint-Michielsgestel en stuurgroeplid namens de veertig gemeenten.
Elke organisatie doet waar ze goed in isHet is de bedoeling dat een projectmanager een team aanstuurt dat alle betrokken partijen zo snel mogelijk met elkaar laat samenwerken. De verwachting is dat dat anderhalf jaar duurt. Iedere organisatie doet waar ze goed in is, maar wel in verbinding met andere hulpverleners in de keten ten dienste van het welzijn van de verwarde mens.
Verder gaan de gemeenschappelijke meldkamers met één werkproces werken, en ook voor de opvang gaan de huisartsenposten en de spoedeisende hulp volgens eenzelfde proces werken. Ambulancezorg, zorginstellingen en politie gaan sluitende afspraken maken voor acuut en gepland vervoer. Er komt een vast aantal opvanglocaties die volgens een zelfde werkproces gaan werken. De achterdeur' van deze opvanglocaties wordt geregeld, zowel ambulant als klinisch.
Aantal verwarden gestegenDe organisatie komt misschien wel op het juiste moment. Zeker nu de politie vorige week heeft bekendgemaakt geen verwarde personen meer zomaar op te pakken en vast te zetten vanaf 1 januari. En dat terwijl de afgelopen vijf jaar in negentig procent van alle gemeenten het aantal meldingen over verwarde personen gestegen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.