Primeur: allereerste videoscheidsrechter bij Ajax - Willem II

16 september 2016 om 17:25
nl
Het duel in de KNVB-beker tussen Ajax en Willem II van volgende week woensdag wordt de allereerste wedstrijd waarbij een scheidsrechter wordt bijgestaan door een videoscheidsrechter. De KNVB mag de inzet van de videoscheidsrechter in officiële wedstrijden gaan testen.
Profielfoto van Kamp Karin
Geschreven door
Kamp Karin

Pol van Boekel is de arbiter bij dat duel, Danny Makkelie de videoscheidsrechter. Een dag later bij de wedstrijd tussen Feyenoord en FC Oss zijn de rollen omgedraaid.
Scheidsrechter ondersteunenBeide mannen staan met elkaar in contact met een headset. De videoscheidsrechter, voluit Video Assistent Referee, kan de scheidsrechter ondersteunen bij wedstrijdbepalende spelsituaties, zoals penalty's, rode kaartmomenten en doelpunten waar een overtreding of buitenspel aan vooraf is gegaan.
De bond kreeg al in juni van de FIFA te horen live te mogen testen met de videoscheidsrechter. Begin deze maand kreeg Björn Kuipers bij de wedstrijd tussen Frankrijk en Italië al hulp van een videoscheidsrechter, al betrof dat een oefeninterland.
'Spel eerlijker maken'    Gijs de Jong, operationeel directeur van de KNVB, spreekt van 'fantastisch nieuws'. "Wij hebben ons vanaf 2011 ingezet om de videoscheidsrechter in het voetbal te introduceren. Enerzijds door de technologie te ontwikkelen en anderzijds door een intensieve, internationale lobby. We doen dit omdat we het spel eerlijker willen maken en omdat we de scheidsrechter willen helpen bij zijn moeilijke taak."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.