Vrouw kruipt door zestig ton natte rivierklei in Tilburgs Warande-bos

16 september 2016 om 21:12
nl
Vier dagen op rij heeft Alexandra Engelfriet zich letterlijk ondergedompeld in de 60 ton rivierklei die speciaal voor haar gestort is in het Tilburgse Warande-bos. Al kruipend door de grijze massa, boetseert Alexandra de klei met armen, benen en de rest van haar lichaam tot het eruit ziet zoals zij wil. 'Underground' is haar bijdrage aan Luster, de open luchttentoonstelling die zaterdag begint.
Profielfoto van Windhorst Peter Pim
Geschreven door
Windhorst Peter Pim

Wie er ook maar even bij staat, heeft door dat Alexandra zich een behoorlijke klus op de hals heeft gehaald. Het eerste zware werk heeft ze met een graafmachine gedaan maar de laatste dagen werkte ze met niet meer dan haar eigen lichaam.
Stevige ademhaling Haar stevige ademhaling maakt duidelijk dat het bewegen van de natte klei een behoorlijke inspanning vergt. En als ze opstaat, is ze van onder tot boven bedekt met een dun laagje nattte klei.
Stichting Fundament organiseert al jaren tentoonstellingen in de Warande. Het plan is om de komende tijd elk jaar een kleinere tentoonstelling te houden met om de vijf jaar een grote 'Lustwarande'. De tentoonstelling die er nu staat is dan een kleine met elf kunstwerken die allemaal op de een of andere manier te maken hebben met klei, keramiek en glazuur.
BoschtrolJe kan een kaart meenemen natuurlijk waar de elf kunstwerken op staan maar het is ook leuk om je al wandelend te laten verrassen door wat er links of rechts plotseling tussen de bomen opdoemt.
Het kan de 60 ton klei van Alexandra zijn of de kleine Jeroen Bos(ch)trol die Gert en uwe Tobias maakten. Een klein pilaartje dat afhankelijk van de hoek waaronder je kijkt in een vileine gestalte verandert. Wellicht een kleine schrik voor wie in het halfduister door het bos jogt.
Suikerstokken en druipkaarsenMooi zijn de acht buizen die de Tilburgse kunstenaar Guido Geelen in het bos zette. Elke buis is bewerkt met verschillende kleuren glazuur die langs de buitenkant naar beneden zijn gelopen, waardoor ze doen denken aan suikerstokken of druipkaarsen. Omdat in de open ruimte onder de hoge bomen het licht voortdurend wisselt, zijn ze telkens anders.
Een van de kunstenaars, de Belgische Caroline Coolen, ging aan de slag met porselein. Ze maakte daarvan tegels met een motief van berkenbast en bouwde daarvan een wigwamachtig tentje.
Vulva, drink de penis leegOmdat berkenbast in Rusland vroeger gebruikt werd als papier staat op elke tegel een tekst die wekelijk uit een Russisch archief komt. Het levert een bonte mengeling van boodschappen op over zaken waar mensen mee bezig waren en zijn. Dus ook seks, getuige de tekst: 'Vulva, drink de penis leeg.'
Zou daar ooit een antwoord op zijn gekomen?

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.