Rellen Veghel ontstonden nadat arrestant ontsnapte, dit weekend meer politie op kermis

17 september 2016 om 17:30
nl
Er loopt zaterdag en zondag extra veel politie over de kermis in Veghel. Daarmee hoopt de gemeente nieuwe rellen, zoals vrijdagavond, te voorkomen. Die ontstonden nadat een arrestant vluchtte uit handen van de politie.
Profielfoto van van der Meer Tom
Geschreven door
van der Meer Tom

De rellen ontstonden op de eerste dag van de Veghelse kermis. Daarbij werden twee politieagenten geslagen, een winkelruit ingegooid en werden er zeven jongeren opgepakt.
De politie heeft iets meer bekendgemaakt over de oorzaak van de rellen. Het begon met een vechtpartij tussen jongeren. Twee jongens van zestien uit Veghel raakten daarbij gewond. Een andere zestienjarige werd even later aangehouden, aan de hand van een signalement. Het ging mis toen die arrestant zich wist los te rukken.
Omstanders tegen de politieEr volgde een kleine achtervolging, waarbij de jongen op een dak klom. Tientallen mensen kwamen kijken en bemoeiden zich ermee. Toen de jongen naar beneden sprong, werd hij gearresteerd. Dat was ook het moment dat de omstanders zich tegen de politie richtten. Er ontstonden rellen.
Een agent raakte gewond aan zijn hand, een ander kreeg een klap in zijn gezicht. De jongeren sloegen een winkleruit in, en sloopten het raam van een politieauto. Op beelden van de rellen is te zien dat de politie met honden probeert de vechtende jongeren uit elkaar te halen. [youtube:https://youtu.be/g1cxwdgSq9Y]
Camera's in het centrumIn het centrum hangen nog veel camera's, sinds de ongeregeldheden van juni. Toen escaleerde de overlast van een groep jongeren rond De Molenwieken. De politie bekijkt de beelden van vrijdagavond om te achterhalen wat er precies is gebeurd in de straten net buiten het kermisterrein.
Het gaat deels om dezelfde groep die nu overlast veroorzaakt. De jeugdwerkers die sinds die tijd bezig waren met de jongeren, merkten dat de overlast de laatste tijd minder werd. Juist daarom waren er tijdens de kermis geen extra maatregelen genomen, zegt wethouder Riny van Rinsum van Veghel.
Samenscholingsverbod geldt nog steedsWel is er nog altijd een samenscholingsverbod. Dat geldt niet voor iedereen die op de kermis loopt, maar wel voor groepen jongeren die problemen kunnen veroorzaken. Die worden aangesproken. Dat wordt ook de rest van het kermisweekend gedaan. "Maar we moeten dat ook weer niet overdrijven", zegt Van Rinsum. "Want je wilt het plezier van de kermisgangers niet verpesten."
De zeven jongeren die zijn opgepakt zitten nog vast.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.