Video

Helmondse marktkraam bestaat 100 jaar: 'Mijn opa begon met een kruiwagen'

17 september 2016 om 18:59 • Aangepast 21 november 2020 om 07:36
nl
Makkelijk is het niet. De betere aardappel verkopen in deze tijden. "Ik ben inderdaad duurder en mensen kiezen de laatste jaren liever voor de goedkope zak met aardappelen", vertelt Ben Heldens. Dus het is niet vanzelfsprekend dat het familiebedrijf het 100-jarig jubileum heeft bereikt.
Profielfoto van van der Plas Alice
Geschreven door
van der Plas Alice

De marktmeester komt even langs met de felicitaties, de wethouder heeft een bloemetje. Het is zaterdag feest bij de versierde aardappelkraam van de familie Heldens. Ook de kinderen komen langs. "Nee, ze gaan het niet overnemen," zegt Ben Heldens. "En daar ben ik blij om, ze hebben allemaal goede banen. Hier moeten ze niet aan beginnen."
100-urige werkweekWant aardappels verkopen op de markt is knoeperhard werken, zegt Heldens. De aardappelboer draaide werkweken van meer dan 100 uur, hoewel hij de laatste tijd wat rustiger aan doet. "Die lange werkweken draaide ik vooral in de jaren zeventig en tachtig," vertelt Heldens. "Toen liep de aardappelhandel supergoed, het waren echt de hoogtijdagen. Maar in de jaren tachtig nam het af, mensen gingen meer rijst en pasta eten. Namen dat mee van vakanties."
Volgens Ben Heldens is het maar goed dat hij zoveel gewerkt heeft. "Anders hadden we het niet zo lang nog vol kunnen houden. Je moet zoveel mogelijk geld verdienen op de momenten dat het goed loopt." En de afgelopen jaren heeft de familie duidelijk gemerkt dat het minder werd. "Door de crisis hadden mensen minder geld te besteden."
Met pensioenOver twee jaar gaat Ben Heldens met pensioen. Dan is het goed geweest. Hoewel de familie de klanten wel gaat missen. En de klanten de familie Heldens. "Ik heb nog meegemaakt dat de vader van Ben de aardappelen bij ons kwam brengen," zegt een klant terwijl hij een zak inlaadt.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.