Video

Wielrennen in een parkeergarage, voor één keer mag het: 'Laatste hellinkjes voel je wel' [FOTO'S]

17 september 2016 om 15:13 • Aangepast 21 november 2020 om 07:36
nl
Normaal gesproken is het zeer zeker niet de bedoeling. Maar zaterdag geven wielrenners volle bak gas in de nieuwe parkeergarage van het Amphia Ziekenhuis aan de Molengracht in Breda. Ziekenhuisbezoekers moeten even uitwijken naar een veld naast de garage, want op het programma staat een heuse parkeergarage-klimtijdrit. "Natuurlijk heel uniek om hier een keer te mogen rijden."
Profielfoto van Oerlemans Marjanka
Geschreven door
Oerlemans Marjanka

De tijdrit van zo'n 500 meter voert over de vier verdiepingen van de parkeergarage. De vier klimmetjes tussen de parkeerdeks hebben elk een stijgingspercentage van tien procent. Ter vergelijk: de Alpe d'Hues heeft een gemiddeld stijgingspercentage van ruim acht procent. Een lachende deelnemer: "Maar deze klim hier in de garage is wel wat korter."
Foto's van de klimmersOnze fotograaf was ook aanwezig bij de klimtijdrit en maakte prachtige plaatjes. Bekijk de fotoserie hier.

Wachten op privacy instellingen...

's Ochtends trotseren ongeveer 175 renners bocht 1 tot en met 4 van de parkeergarage. "Ik ga maar niet teveel remmen in de bochten, want daarna moet je meteen omhoog." Later op de dag kwamen verschillende bedrijventeams in actie.
'Beker graag mee naar Ulvenhout'Veel van de renners zijn getraind en lid van wielerverenigingen. Zoals Raoul Alblas van de Rouleurs, die ondanks zijn ervaring best even moeite heeft met de bijzondere rit. "De laatste hellinkjes voel je toch wel in je kuiten." Zijn verenging organiseert de tijdrit samen met het Amphia Ziekenhuis en de gemeente Breda.

Wachten op privacy instellingen...

Tevreden kijkt de renner neer op 'zijn beklimming'. "Ik was in 51 seconden boven. Voorlopig is dat een top drie/klassering, terwijl ik dacht voor spek en bonen mee te doen. Maar we nemen de beker natuurlijk graag mee terug naar Ulvenhout!"
Inschrijfgeld voor monumentHet inschrijfgeld van de bijzondere klimtijdrit wordt bijgelegd aan een kunstwerk dat in de tuin van het nieuwe Amphia Ziekenhuis komt. Het is een momument ter nagedachtenis aan tien kinderen en hun tante. Zeventig jaar geleden stierven zij toen een boerderij aan de Bredase Molengracht werd getroffen door een uit koers geraakte bom.  Het ziekenhuis betaalt het resterende bedrag dat nodig is voor het monument.

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.