‘Hij heeft mijn leven gered’: Nicole ontving na een oproep op Facebook een nier van Robert

19 september 2016 om 09:00
nl
Nicole Hefti hoorde begin dit jaar van de dokters dat ze zonder nieuwe nier 2017 niet zou redden. Ze moest vijf tot tien jaar op de wachtlijst staan. Maar die tijd had ze niet. De Etten-Leurse plaatste daarom in februari een oproep op Facebook om aan een levende nierdonor te komen. Vrijdag was het moment eindelijk daar: Nicole ontving een nieuwe nier van Robert Cooijmans, een man uit Cuijk die ze voor haar oproep niet kende.
Profielfoto van Frances Vermeeren
Geschreven door
Frances Vermeeren

"Ik vind het heel bijzonder. Hij heeft mijn leven gered", vertelt Nicole. Zondag zag ze Robert weer voor het eerst na de operatie, de twee liggen allebei in het LUMC in Leiden.
Voelt raar"Het is fijn om te zien dat het goed gaat met hem", zegt de Etten-Leurse. "Het voelt ook raar. Je bedankt iemand voor je leven. Ik ben gaan slapen en toen had ik niets, toen ik wakker werd had ik zijn nier."
Robert en Nicole ontmoetten elkaar voor het eerst met Pasen. Robert werd een half jaar lang zowel medisch als geestelijk onderzocht. Zijn nier had een 100% match met Nicole.
Ontstekingen De 47-jarige Nicole heeft al sinds jongs af aan problemen met haar nieren. Vanaf 2009 kreeg ze meerdere nierontstekingen. Uiteindelijk werd haar rechter nier verwijderd, maar dat kon haar linker nier niet aan. Daarom moest ze drie keer in de week, vier uur lang naar het ziekenhuis voor dialyse. Niemand in haar familie was een match voor een nieuwe nier.
OproepRobert Cooijmans zag via een oud-collega de oproep van Nicole op Facebook. Het greep hem erg aan. "Ik weet hoe belangrijk doneren is", vertelt Robert. Zijn vriend is overleden na een ongeluk en stond na zijn dood drie organen af. Roberts broer kreeg ook een ernstig ongeluk en kon dankzij een huidtransplantatie nog ruim 27 jaar leven.
ZIE OOK: 'Ik wil zo graag oma worden', Nicole Hefti belooft nierdonor eeuwige dankbaarheid
Nicole hoopt dat ze met haar verhaal veel mensen bereikt. "Ik hoop dat zij inzien dat je op deze manier iemands leven kan redden."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.