Derde sportvisser uit Heeze nog niet gevonden, burgemeester bezoekt familie

VLISSINGEN/HEEZE - Burgemeester Paul Verhoeven van de gemeente Heeze-Leende heeft maandag een bezoek gebracht aan de familie van de drie sportvissers die zaterdag verdronken in de Oosterschelde. Door nog onbekende oorzaak verongelukte hun bootje bij Neeltje Jans, het voormalige werkeiland in de Oosterschelde. Twee van de drie slachtoffers zijn dood gevonden; naar de derde opvarende wordt nog gezocht.

De nog vermiste man is de 67-jarige Tiny van Kessel. Dinsdagochtend wordt verder gezocht naar hem. De lichamen van zijn twee plaatsgenoten, de 79-jarige Adriaan van Asten en zijn 51-jarige zoon Erik, werden zondag al gevonden.

Betrokken bij sportclubs
Het jongste slachtoffer was als vrijwilliger betrokken bij RKSV Heeze, de voetbalclub in hun woonplaats. Het bestuur van de vereniging komt maandagavond bij elkaar om over de gebeurtenissen te praten. De man, naar wie nog wordt gezocht, was zeer betrokken bij TV Heeze, de plaatselijke tennisclub.

Burgemeester Verhoeven werd zondagmorgen door de politie en zijn collega van de gemeente Veere, Rob van der Zwaag, op de hoogte gebracht van het drama. Hij heeft maandag de familie van de slachtoffers zijn medeleven betuigd. De gemeente Heeze-Leende belegt vooralsnog geen openbare herdenkingsbijeenkomsten. Wel zal maandagavond, voor het begin van een rondetafelgesprek voor de gemeenteraad, één minuut stilte in acht worden genomen.

Zoekactie na uitblijven contact
De drie mannen vertrokken zaterdag vanaf Neeltje Jans om een dag te gaan vissen op de Noordzee. Toen ze aan het eind van de dag niet terugkeerden en telefonisch onbereikbaar waren, werd er alarm geslagen en begon een grote zoekactie.

Aanvankelijk werden alleen hun bus en trailer teruggevonden. Vervolgens werden zondagmorgen diverse reddingsboten van de Koninklijke Nederlandse Reddings Maatschappij (KNRM) en een vliegtuig van de Kustwacht ingezet om de drie vissers op te sporen. Twee van hen werden zondag teruggevonden. De zoekactie naar de derde opvarende werd 's avonds gestaakt, omdat het in het donker lastig zoeken was naar de man. Het bootje was toen al wel gevonden.

'Met man en macht'
Volgens een woordvoerster van de politie zijn mensen van de waterpolitie maandagmorgen vanuit Vlissingen weer het water opgegaan om de derde vermiste te vinden. Ze richten zich op een deel van de Noordzee, de Oosterschelde en de Oosterscheldekering.

Ook worden medewerkers ingezet van de Landelijke Eenheid van de politie en de Kustwacht. Verder is gebruik gemaakt van een politiehelikopter. "Er wordt met man en macht gezocht", aldus de woordvoerster. De zoektocht wordt indien nodig voortgezet totdat het donker wordt.


 
'Stuurloos geraakt'
Vermoed wordt dat het bootje vanaf de Noordzee in aanraking is gekomen met één van de pijlers van de Oosterscheldekering. Daarna zou het, door de sterke stroming, de Oosterschelde op zijn gedreven, stuurloos zijn geraakt en verongelukt.

Volgens Rijkswaterstaat is in deze omgeving de afgelopen jaren zelden een ongeluk voorgevallen. Dit komt onder meer, zo meldt de instantie desgevraagd, omdat er veel aandacht wordt besteed aan de veiligheid. Twaalf jaar geleden sloeg wel een kotter om nadat het tegen een pijler was gebotst.

Niet bekend bij Sportvisserij Nederland
Bij Sportvisserij Nederland, dat zeshonderdduizend leden telt, is het drietal uit Heeze niet bekend. Een woordvoerder kon niet ingaan op het ongeluk, omdat hij hierover geen specifieke informatie heeft. Hij kan zich wel voorstellen dat sportvissers ook in het donker het water opgaan. Verder zei hij ervan uit te gaan dat de inwoners van Heeze wisten wat ze deden.