Vier hoofdverdachten in megadrugszaak Trefpunt blijven achter tralies

19 september 2016 om 10:40
nl
De vier hoofdverdachten in de zaak Trefpunt mogen voorlopig niet naar huis. Dat heeft de rechter in Den Bosch maandag bepaald. Het Paleis van Justitie was het decor van de zoveelste episode in de megadrugszaak, waarbij vorig jaar april meer dan vijftig mensen werden opgepakt in het hele land.
Profielfoto van Vorstermans Ron
Geschreven door
Vorstermans Ron

In de ochtend verschenen drie van de vier hoofdverdachten voor de rechtbank. De vierde hoofdverdachte, H. uit Tilburg, kon vanwege een slechte gezondheid niet komen. De advocaten van de vier Brabantse mannen probeerden hen voorlopig op vrije voeten te krijgen.
Zwangere vriendinDaarvoor werden meerdere redenen aangedragen, uiteelopend van een zwangere vriendin thuis tot het hebben van een eigen zaak en medische problemen. Zo pleitte de advocaat van de afwezige H. ervoor de zieke Tilburger naar huis te laten gaan, omdat hij in de cel niet de goede behandeling zou krijgen. De officier van justitie ging daar niet in mee: "Hij kan ook in de PI goede medische zorg krijgen."
Eerder was sprake van drie hoofdverdachten uit Tilburg, Best en Waalwijk. Zij worden verdacht van deelname aan een criminele organisatie. Ook een man uit Goirle heeft inmiddels de twijfelachtige eer bij de hoofdverdachten te horen. Maandagchtend bleek dat justitie na onderzoek ook van hem vermoedt dat hij bij de vermeende drugsbende hoorde.
Aan het einde van de ochtend besloot de rechter dat de vier hoofdverdachten voorlopig achter de tralies blijven. De werkdag van de rechter was daarmee nog niet afgelopen. 's Middags verschijnen zeven andere Trefpunt-verdachten in de rechtszaal.  De zitting is vrijwel geheel pro forma: enkel een man uit Vessem wordt maandag daadwerkelijk berecht.
Megadrugszaak TrefpuntPolitie en het Openbaar Ministerie deden op 4 april 124 doorzoekingen en hielden 56 mensen aan. Tweederde daarvan, 69 invallen, waren in Brabant. Brabant heeft met 31 van de 55 arrestanten ook meer dan tweederde van de opgepakte verdachten.
Het onderzoek begon bij party-verhuurbedrijf Party King in Best. Volgens justitie kwamen daar gedurende een lange periode tientallen verdachten over de vloer; het trefpunt waaraan de operatie zijn naam ontleent.
Synthetische drugsZe maakten afspraken over de handel in en productie van synthetische drugs. De ontmoetingsplek is geobserveerd en afgeluisterd door de politie. Dit leverde dermate veel informatie op dat hieruit vele deelonderzoeken zijn voortgekomen.
Onlangs werden de eerste vonnissen in de zaak uitgesproken, waaronder meerdere celstraffen.[scribblelive:body:http://scrbliv.me/2327209]

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.