Nertsen fokken mag misschien toch, hoger beroep moet over

19 september 2016 om 18:00
nl
Het is nog allerminst zeker of het fokken van nertsen vanaf 2024 verboden wordt. De Tweede Kamer had dat wel afgesproken, maar een advies van de advocaat-generaal Paul Vlas aan de Hoge Raad zet dat op losse schroeven.
Profielfoto van van der Meer Tom
Geschreven door
van der Meer Tom

Het hoger beroep van de nertsenfokkers tegen de Nederlandse staat moet over, als het aan Vlas ligt. Dat beroep werd in november vorig jaar gewonnen door de staat, waardoor het verbod om nertsen te houden vanaf 2024 definitief door zou gaan. Althans, zo leek het.
Nu adviseert de advocaat-generaal dat het hoger beroep over moet. Er is volgens hem niet genoeg rekening gehouden met de gevolgen voor de pelsdierhouders. Zij lijden volgens Vlas veel schade door het verbod. Zijn advies is niet bindend, maar normaal gesproken neemt de Hoge Raad dat wel over.
Bont voor Dieren is bezorgdDe Bont voor Dieren en andere stichtingen die zich hard maken voor het welzijn van nertsen maken zich zorgen, nu de rechtszaak waarschijnlijk overgedaan wordt.
Als het hoger beroep vernietigd wordt, wordt ook het geplande verbod van tafel geveegd, zegt Robert Molenaar van de stichting Animal Rights. "Een nieuw hoger beroep kan weer een jaar duren. Al die tijd kunnen de nertsenfokkers dus weer hun gang gaan en uitbreiden."
Gooien met nertsenNertsenfokkers komen regelmatig negatief in het nieuws, omdat de pelsdieren slecht zouden worden behandeld. Een fokker uit Rosmalen kreeg begin dit jaar een boete omdat medewerkers gooiden met de beestjes. Daar werden, net als eerder in Milheze, videobeelden van gemaakt door activisten.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.