'Woensdagmiddag duidelijkheid over asbest in tuinen Bergen op Zoom'

21 september 2016 om 00:00 • Aangepast 21 november 2020 om 07:32
nl
Bij mogelijk 29 huizen in Bergen op Zoom is asbest in de tuin terecht gekomen na een brand maandagavond. Dat blijkt uit een eerste inventarisatie van de brandweer. Op het terrein van het voormalige houtbewerkingsbedrijf Van de Watering aan de Parallelweg is een loods uitgebrand. Het dak was van asbest platen. Hoogstwaarschijnlijk is er woensdagmiddag meer duidelijkheid over de situatie.
Profielfoto van Verhoeven Dirk
Geschreven door
Verhoeven Dirk

Dinsdagochtend is de gemeente samen met de omgevingsdienst en een gespecialiseerd bedrijf begonnen met een uitgebreide asbestinventarisatie. Ze gaan alle tuinen in buurt af om te kijken of, en waar er precies asbest terecht is gekomen.
LEES OOK: Asbest vrijgekomen bij brand in houtverwerkingsbedrijf Bergen op Zoom
Onduidelijkheid Er was dinsdagochtend veel onduidelijkheid bij buurtbewoners. Alleen de 29 huizen hebben een brief van de brandweer gekregen met uitleg over de asbest. De bewoners die geen brief hadden gehad, hoorden dat er mogelijk asbest in de buurt lag, maar wisten niet of het ook om hun tuin ging. Een woordvoerder van de gemeente zegt dat alle tuinen in de buurt onderzocht gaan worden.[Tweet:https://twitter.com/dirkverhoeven/status/778179722752757761]  
De eigenaar van de loods, Paul van de Watering, was dinsdagochtend bij zijn loods. “Ik mag het terrein nog niet op, dus ik kan niet kijken hoe het er nu allemaal bij ligt. Maar in de loods lagen zo’n 1000 oxboards opgeslagen. Die zijn er niet meer. Het dak en de muren zijn allemaal naar binnen gevallen.” Van de Watering verhuurt de loods, net zoals alle garages die er omheen staan: “Alle daken zijn van asbest platen. Ik was al bezig  met de vervanging van de platen. Ik had een prijsopgave gevraagd. Nu gaat dat allemaal versneld gebeuren, denk ik.”
Snel duidelijkheidAd Coppens, wethouder en 2e loco-burgemeester van Bergen op Zoom laat aan Omroep Brabant weten dat het onderzoek hoogstwaarschijnlijk woensdagmiddag afgerond is. Zo nodig kan er ook nog op donderdag doorgegaan worden met het onderzoek. Donderdag op vrijdag zou een bedrijf het asbest dan kunnen afvoeren.
"Het moet zorgvuldig gebeuren, asbest is gemeen spul" aldus Coppens.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.