Tóch rijksgeld voor de Dutch Design Week, Circo Circolo, IVC en festival Cement

20 september 2016 om 19:00
nl
Het kabinet gaat de komende vier jaar festival Cement (150.000 euro per jaar), de Dutch Design Week (400.000 euro per jaar), het Internationaal Vocalisten Concours (25.000 euro) én festival Circo Circolo (75.000 euro per jaar) subsidiëren. Dat schrijft cultuur-minister Bussemaker dinsdag aan de Tweede Kamer. Het geld komt uit de tien miljoen euro extra die zij voor kunst wil uittrekken. In eerste instantie waren de vier genoemde festivals buiten de boot gevallen.
Profielfoto van Windhorst Peter Pim
Geschreven door
Windhorst Peter Pim

In haar brief aan de Tweede Kamer legt Bussemaker uit hoe zij het geld voor kunst en cultuur de komende vier jaar wil verdelen. De minister reageert in haar brief ook op het advies van de Raad voor Cultuur uit mei.
Keramisch Werkcentrum  Het Europees Keramisch Werkcentrum in Oisterwijk mag de komende vier jaar ook rekenen op rijkssubsidie: 300.000 per jaar. Bussemaker wees die subsidie eerder af vanwege de vestigingsplaats van het EKWC. Formeel houdt ze nog vast aan dat standpunt maar ze voert de motie uit waarin een meerderheid van de Tweede Kamer haar eerder opdroeg een oplossing voor dit probleem te vinden.
MatzerDe brief van de minister is een tegenvaller voor het Bossche theatergezelschap Matzer. Dat gezelschap kreeg eerder een positief advies van het Fonds Podiumkunsten  maar het fonds had niet genoeg geld om Matzer ook subsidie te geven. Door de tien miljoen extra krijgt het Fonds Podiumkunsten nu extra budget. Het fonds kan nu een aantal gezelschappen redden maar er gaat geen cent naar Matzer.
Matzer kreeg de afgelopen vier jaar al geld van het Fonds Podiumkunsten. Een groot aantal Brabantse gezelschappen die dit jaar voor het eerst een aanvraag deden, vielen ook buiten de boot.
24 miljoenHet zou kunnen zijn dat bij de behandeling van de kunstbegroting in de Tweede Kamer door de politieke partijen nog om meer geld voor kunst en cultuur wordt gevraagd. De minister heeft nu tien miljoen extra uitgetrokken maar eerder was berekend dat 24 miljoen extra nodig is om een reeks knelpunten op te lossen,
Voor twee gezelschappen is de race nog niet helemaal gelopen. Het Zuidelijk Toneel én Opera Zuid staan wel genoemd in de lijst met subsidietoekenningen maar zij moeten voor 1 november nog een beter artistiek plan indienen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.