Video

Confetti, ballonnen en een frietkar: paralympisch kampioen Kenny van Weeghel feestelijk ontvangen

20 september 2016 om 23:13 • Aangepast 21 november 2020 om 07:32
nl
Meters oranje vlaggetjes, een frietkar en honderden ballonnen domineren dinsdagavond het straatbeeld in de Heilige Stokstraat in Heeswijk-Dinther. Geen huis is overgeslagen tijdens het versieren. Buurtbewoners en familie van Kenny van Weeghel hebben er alles aan gedaan om de Paralympisch kampioen een feestelijke thuiskomst te bezorgen na zijn avontuur in Rio de Janeiro.
Profielfoto van Schalkens Daisy
Geschreven door
Schalkens Daisy

De atleet won dit jaar twee medailles op de Paralympische Spelen. Goud op de 400 meter in de klasse T54 en brons op de 100 meter in dezelfde klasse. En die medailles waren voor zijn buurtgenoten reden voor een feestje. "Ik vind dat er veel te weinig aandacht besteed wordt aan die Paralympische atleten, niks komt er op het nieuws, ik vond dat niks", vertelt buurvrouw Ida Verkuijlen. "Ik ben hartstikke trots op hem en vond dat we iets voor hem moesten doen".  

Wachten op privacy instellingen...

Mevrouw Verkuijlen is de negentig al gepasseerd en kon dus niet heel veel versieren. Maar met wat hulp van de buurtbewoners zijn de Heilige Stokstraat en het huis van Van Weegel ondergedompeld in de Nederlandse kleuren. "Ik vind het prachtig geworden", zegt mevrouw Verkuijlen terwijl ze tevreden vanaf haar looprek door de straat kijkt.
Onthaalt als en beroemdheidVan Weeghel zelf kan zijn ogen bijna niet geloven met het zien van zijn versierde huis. Terwijl hij wordt bedolven onder de confetti komt hij vol vervondering uit zijn auto. "We kwamen de straat ingereden en ik zag de vlaggetjes al, maar dacht nog dat er misschien een feestje verderop zou zijn", vertelt hij. "Maar hoe dichter we bij huis kwamen, hoe harder mijn vrouw begon te grinneken. Toen kreeg ik wel een vermoeden." Als een ware beroemdheid wordt de rolstoelatleet onthaalt. De buurtkinderen staan met pen en papier in de rij voor een handtekening.
En niet alleen in Heeswijk-Dinther werd de rolstoelatleet onthaald als een held. Eerder op de dag landde het vliegtuig met de Paralympische atleten onder escort van een F16 op Schiphol.

Eerder succesDe twee medailles dit jaar in Rio waren niet de eerste voor Van Weeghel. De atleet kwam vier jaar geleden, op de Paraympische Spelen van Londen, net te kort voor het goud. Toen won hij een zilveren medaille. Op de Paralympische Spelen in Athene, in 2004, was Van Weeghel wel al succesvol. Toen was hij ook de beste en won goud.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.