Philharmonie Zuidnederland hoeft niet te kiezen voor één vestigingsplaats

20 september 2016 om 20:30
nl
De Philharmonie Zuidnederland hoeft de komende jaren niet te kiezen voor één vestigingsplaats. De intendant van het orkest Stefan Rosu trekt die conclusie uit de brief met subsidievoorwaarden die hij op Prinsjesdag kreeg van minister Bussemaker. Het orkest moet een plan maken om de artistieke eenheid te versterken maar mag daarbij rekening houden met 'financiële en regionale overwegingen'.
Profielfoto van Windhorst Peter Pim
Geschreven door
Windhorst Peter Pim

De Raad voor Cultuur gooide in mei de knuppel in het hoenderhok met een advies om de Philharmonie te laten kiezen voor één vestigingsplaats: Maastricht óf Eindhoven. Omdat het orkest ontstaan is door een fusie van het Brabants Orkest en het Limburgs Symphonie Orkest repeteert de Philharmonie nu in beide plaatsen. Volgens de Raad voor Cultuur heeft dat een negatieve invloed op de artistieke eenheid van het gezelschap.
Zeven mljoenHet orkest krijgt de komende vier jaar ruim zeven miljoen euro subsidie per jaar. Van de provincies Brabant en Limburg sámen ontving het orkest de afgelopen jaren zo'n vier miljoen euro subsidie per jaar. Het orkest is bang dat bij een definitieve keus voor een van de twee provincies de andere provincie de subsidiëring zou staken. Het advies van de Raad voor Cultuur werd zo een bedreiging voor het voortbestaan van het orkest in de huidige vorm.
Rosu is daarom opgelucht door de brief van Bussemaker die hij dinsdag kreeg. Hij gaat het komend jaar in overleg met beide provincies een extern bureau inschakelen om de organisatie van het orkest onder de loep te nemen. Die studie zou voor de zomer van volgend jaar een gedegen rapport op moeten leveren waarmee hij naar Den Haag kan. Rosu: "De vraag naar die twee vestigingsplaatsen wordt vaker gesteld. Het is goed om daar eens rustig naar te kijken. Als we dat samen met de provincies doen, kunnen we alles wat meespeelt er bij betrekken."
Zelf de broek ophoudenHelemaal onbewolkt is de hemel nog niet voor de Philharmonie. Brabant zei bij de oprichting van het orkest dat de provinciale subsidie van twee miljoen euro per jaar tijdelijk was en dat het orkest vanaf 2017 zelf de broek moest kunnen ophouden. Daarvan is volgens Rosu nog geen sprake. Hij is dan ook erg benieuwd naar de uitslag van de beraadslagingen in het Bossche provinciehuis.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.