Video

Zoektocht seksfilmpje Chantal strandt, school hoeft niet mee te werken aan onderzoek

21 september 2016 om 11:48 • Aangepast 21 november 2020 om 07:31
nl
ROC West-Brabant hoeft niet mee te werken aan een uitgebreid onderzoek op de school om te kunnen achterhalen wie een seksvideo van Chantal uit Werkendam op Facebook zette. Dat heeft de rechter in Breda woensdag bepaald. Een enorme tegenvaller voor Chantal, die al anderhalf jaar lang op zoek is naar de dader. Haar zoektocht lijkt nu te stranden.
Profielfoto van Pennings Mathijs
Geschreven door
Pennings Mathijs

Ruim anderhalf jaar geleden verscheen er een seksvideo van Chantal met haar ex-vriend online. Het was met een nep-account op Facebook geplaatst. Het IP-adres waar vanaf het gewraakte filmpje werd gepubliceerd, blijkt na onderzoek in gebruik bij een bedrijf dat ICT-diensten verleent aan onder meer ROC West-Brabant.
"Client heeft haar allerlaatste hoop op dit kort geding gevestigd", zei de advocaat van Chantal, Thomas van Vugt eerder over de rechtszaak tegen het ROC West-Brabant.  

Wachten op privacy instellingen...

LEES OOK: Wie plaatste seksfilmpje Chantal? Florijn College moet meewerken aan onderzoek, vinden scholieren
Privacy is belangrijkerDe school weigerde vanwege de privacy van leerlingen en medewerkers mee te werken aan een uitgebreid onderzoek. Zo'n onderzoek kan namelijk betekenen dat er gekeken wordt wat er allemaal op de computers van het ROC is gedaan in de periode dat het filmpje is geplaatst. Het gaat dan om de inloggegevens en browsegeschiedenis van duizenden leerlingen en medewerkers.
Chantal probeerde via de rechter alsnog zo'n onderzoek af te dwingen. De rechter vindt het belang van de privacy echter zwaarder wegen dan de belangen van Chantal. Bovendien heeft Chantal niet aannemelijk kunnen maken dat er geen andere, minder bezwaarlijke manieren zijn om de identiteit van de plaatser van het filmpje te achterhalen, zo oordeelt de rechter.
LEES OOK: Chantal leeft nog steeds in een hel: 'Ik wil gerechtigheid'
Andere optiesEr loopt nog steeds een strafrechtelijk onderzoek dat volgens de rechtbank nog opheldering kan bieden. Hoewel dit onderzoek volgens Chantal momenteel stil ligt, zijn de beschikbare computergegevens bevroren. Die gegevens zijn nog steeds beschikbaar voor het onderzoek.
Een andere optie die Chantal niet heeft benut volgens de rechter is het horen van getuigen. Er zijn zes leerlingen in beeld van wie Chantal en haar advocaat vermoeden dat ze het filmpje mogelijk hebben geplaatst. Die zes had een rechter kunnen horen.

Wachten op privacy instellingen...

Kwaad is al lang geleden geschiedDe rechtbank vindt het doel van de hele rechtsgang, namelijk om tot een schadeclaim te komen, minder zwaar wegen dan de privacy van de studenten en leraren. Daarbij vindt de rechter het ook van belang dat het plaatsen van de seksvideo al lang geleden is. Chantal kan nog in beroep gaan tegen de uitspraak. Of ze dat ook gaat doen, is nog niet duidelijk.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.